Stenevi rasar mot MP-läckor: ”Får räcka med dumheter”

Märta Stenevi. Foto: Skärmdump från riksdagen
  • Fredag 20 okt 2023 2023-10-20
E-post

I ett inlägg på Facebook rasar Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi mot läckorna inom partiet, som uppgett till SvD att hon vägrat närvara på en pressträff på torsdagen med det föreslagna nya språkröret Daniel Helldén. På fredag morgon höll MP:s valberedning en pressträff där både Stenevi och Helldén närvarade.

På en pressträff på fredag morgon presenterar Miljöpartiets valberedning sina två föreslagna kandidater som språkrör. Riksdagsledamoten Daniel Helldén föreslås ta över som manligt språkrör när Per Bolund lämnar posten, medan Märta Stenevi föreslås få fortsatt förtroende som kvinnligt språkrör.

– Hon har under sin tid som språkrör visat att hon är en stark debattör som kan lyfta våra frågor till flera väljargrupper, säger valberedningens ordförande Louise Arndt enligt Dagens Nyheter.

– Vi ser att Märta tillsammans med Daniel kan stärka vår förmåga att nå ut med partiets politik, fortsätter hon.

Daniel Helldén och Märta Stenevi har skilda uppfattningar om Miljöpapartiets politik, där Helldén vill fokusera på klimatfrågan medan Stenevi vill bredda politiken till olika sociala frågor.

Enligt källor till Svenska Dagbladet skulle pressträffen med Stenevi och Helldén ha hållits redan på torsdagen, men ställdes in då Stenevi istället åkte hem till Skåne.

SvD:s källor från partiet uppgav att Stenevi hänvisade till en rad svepskäl, men att hon även sade att hon inte vill närvara på en pressträff tillsammans med Helldén.

Läs även: Kaos i MP: Stenevi vägrade pressträff med språkrörskandidat enligt källor

På torsdagen kommenterade Stenevi uppgifterna i SvD med ett inlägg på Facebook. ”Jag kommer skriva detta här nu och sen får det räcka med dumheter” inledde Stenevi och fortsatte:

Det stämmer att jag är i Malmö. Jag reste ner igår kväll pga att jag behövde hem till ett av mina barn. Och jag skulle göra det igen vilken dag som helst. Tycker någon i partiet att det är orimligt så föreslår jag att det lyfts med mig nästa gång, inte med media.

Att överhuvudtaget behöva skriva dett är redan grovt integritetskränkande mot min familj och jag kommer inte svara på fler frågor om detaljerna kring mina så kallade ”svepskäl” – ber man mig välja mellan mina barn och partiet så kommer jag välja mina barn. Utan tvekan.

Det är inte första gången källor inom MP vänder sig till pressen med uppgifter om Märta Stenevi. I augusti rapporterade Expressen att Stenevi kritiseras internt för att hon är en vänsterpolitiker som är mer intresserad av antirasism och sociala frågor än miljöfrågor.

Nyligen avslöjade Dagens Nyheter att facket larmat valberedningen om arbetsmiljön kring Märta Stenevi i ett brev som uppger att tjänstemän som arbetar nära Märta Stenevi har en ”ohållbar arbetssituation”. En källa från MP beskrev Stenevis ledarskap som ”toxisk toppstyrning” för DN, medan en annan källa uppgav att Stenevi har ”ett väldigt stort kontrollbehov”. 

Läs även: Intern kritik mot Stenevi i MP mer intresserad av antirasism än miljö

Läs även: Facklig kritik mot Stenevi: ”Toxisk toppstyrning”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag