Stenevi rasar mot Ygeman: ”Horribelt”

Bild: Sveriges riksdag/FT Bild/Joakim Berndes/CC BY-SA 4.0
  • Tisdag 2 aug 2022 2022-08-02
E-post

”Horribelt”, ”obehagligt”, ”splittringspolitik”. Kritiken från regeringens stödpartiet MP, C och V är hård mot migrationsminister Anders Ygemans utspel om att minska andelen utomnordiska personer i utsatta områden.

– Jag tycker att det är oerhört att en socialdemokratisk minister går ut och föreslår att vi ska bedriva politik baserat på etnicitet, säger Märta Stenevi (MP) till Dagens Nyheter.

På lördagen sade integrationsminister Anders Ygeman (S) till Dagens Nyheter att polisens lista över utsatta områden bör kompletteras med ett kriterium om hur många av de boende som har utomnordisk bakgrund, med ambition att minska andelen utomnordiska personer till max hälften.

–  Jag tycker det är en dålig idé att ha områden där majoriteten har utomnordiskt ursprung, sade Ygeman till DN.

För att minska andelen utomnordiska personer i utsatta områden vill Ygeman bland annat ta efter den  den danska modellen med ”flexibel uthyrning”, som innebär att personer med jobb eller utbildning får gå före i bostadskön i utsatta områden.

Läs även: Ygeman sågar SD:s förslag – jämför med sharia och Hitler

Migrationsministerns utspel får emellertid hård kritik från regeringens stödpartier.

– Det är ganska horribelt, säger Märta Stenevi (MP) till DN.

– Jag tycker att det är oerhört att en socialdemokratisk minister går ut och föreslår att vi ska bedriva politik baserat på etnicitet. Vi behöver ge människor i de här områdena mer stöd av samhället, inte misstänkliggöra alla som bor där, fortsätter hon.

Även Jonny Cato, migrationspolitisk talesperson i Centerpartiet, är kritisk till Ygemans förslag.

– Jag tycker att det är en rätt obehaglig dörr som Anders Ygeman och Socialdemokraterna öppnar. Att börja kategorisera var människor får bo i Sverige beroende på bakgrund och etnicitet, säger han till DN.

Cato tror att Socialdemokraterna med utspelet försöker locka väljare från Sverigedemokraterna.

– Det är i min värld ett populistiskt felaktigt steg att ta, i stället för att fokusera på kraftiga reformer, säger Cato.

Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Tony Haddou stämmer in i kritiken, och kallar Ygemans utspel för  ”signalpolitik och splittringspolitik”.

– Det S och Ygeman säger sig vilja komma åt med sina förslag är att bryta segregationen. Det gör man inte genom att peka på människor med utomnordisk bakgrund och säga: ”Det här är ett problem, och vi måste åtgärda det”, säger Haddou till DN.

Vänsterpartiets förre partiledare Lars Ohly är mer rakt på sak i ett inlägg på Twitter. ”Så talar en rasist” skriver Ohly och länkar till DN:s intervju med Anders Ygeman.

Läs även: Stenevi: ”Fattigdom” bakom de våldsamma korankravallerna

Läs även: Stenevi står fast vid hot att ”göra kaos” – anklagar V för SD-samarbete

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag