Stockholm stad hyr ut lägenheter för ockerhyror – till sig själva

Foto: Holger Ellgaard / Wikimedia Commons
  • Fredag 13 apr 2018 2018-04-13
E-post 1111

STOCKHOLM Stockholm stad hyr ut lägenheter till ett privat bolag för 4000 kronor. Det privata bolaget hyr sedan ut lägenheter till Stockholm stad för sex gånger så stort belopp. Trots det är det oklart om politikerna kommer bryta med det privata bolaget. 
– Jag är upprörd, men kontraktet med bolaget gäller till 2019. Vi kommer att inspektera lägenheterna och sedan diskutera hur vi ska agera, säger Ann-Margarethe Livh (V), Familjebostäders ordförande. 

Hyresgästföreningens medlemstidning hem&hyra har avslöjat en miljonsvindel av hyreslägenheter i Stockholm.

Det privata företaget Snabbaboenden hyr lägenheter för 4000 kronor av Stockholms stads bostadsbolag. Därefter hyr Snabbaboenden ut samma lägenhet för sex gånger så hög hyra – till stadens socialtjänst.

I praktiken hyr Stockholms stad således ut lägenheter till sig själva via en privat mellanhand som höjer hyrorna sex gånger för att göra vinst på det, i slutändan är det skattebetalarna som får stå för notan.

Lägenheterna är dessutom i katastrofalt skick. Smutsiga och trasiga ettor med förstörda fönster och köksfläktar och trasiga dörrar. Problem som inte åtgjärdas av det privata företaget.

Trots det uppenbara bedrägeriet och missbruket av skattemedel är det oklart hur ansvariga politiker kommer tackla situationen, kontraktet gäller nämligen till 2019.

– Jag är upprörd, men kontraktet med bolaget gäller till 2019. Vi kommer att inspektera lägenheterna och sedan diskutera hur vi ska agera, säger Ann-Margarethe Livh (V), Familjebostäders ordförande, till hem&hyra.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag