Stockholms stad beviljar miljonbidrag till Ibn Rushd – stoppar bidrag till förening mot hedersvåld

Foto: Holger.Ellgaard/Wikipedia
  • Torsdag 28 mar 2024 2024-03-28
E-post 0

I december förra året pausade Stockholms stad en planerad utbetalning på 3,9 miljoner till det kontroversiella studieförbundet Ibn Rushd sedan Folkbildningsrådet konstaterat att studieförbundets undervisningsmaterial behandlar barnaga, barnäktenskap och beskriver homosexualitet som en synd. Men på tisdagen beslutade kulturnämnden i Stockholm för att återuppta utbetalningarna, rapporterar Sveriges Radio.

Det kritiserade materialet ska ha använts av studieförbundet på andra orter än i Stockholm, och efter att Ibn Rushd återkommit med en handlingsplan, samtidigt som staden gjort besök i förbundets verksamheter, återupptas utbetalningarna till förbundet.

Samtidigt stoppar Stockholms stad utbetalningar på 600 000 per år till föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime, som motverkar hedersförtryck. Anledningen är att en styrelseledamot i föreningen postat inlägg på sin privata Facebook-sida som staden anser bryta mot stadens riktlinjer.

GAPF uppger i ett pressmeddelande att man tagit avstånd från styrelseledamotens numera raderade inlägg och att föreningen vidtagit åtgärder som att uppdatera kommunikationspolicy och etiska riktlinjer samt genomfört utbildningar för styrelsen och personalen, men Stockholms stad står fast vid sitt beslut. 

– Vi undrar hur staden jobbar med demokrativillkoret egentligen. Hur kan ett studieförbund som har kopplingar till Muslimska brödraskapet och som varit inblandat i förmedlingar av tillfälliga äktenskapskontrakt, d.v.s. handel med kvinnors kroppar enligt ett avslöjande från Uppdrag Granskning kvalificera sig för stöd men inte vi, som handfast hjälper och skyddar utsatta kvinnor och flickor? säger Sara Mohammad grundare till GAPF i ett uttalande.

Stockholms stad styrs sedan valet av en koalition bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Läs även: Ibn Rushd undervisade om barnaga och Sharia – tvingas betala tillbaka bidrag

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag