Stockholms stads plan för IS-återvändarna – ska ringa och skriva brev

Stockholms stadshus. Foto: Arild Vågen
  • Onsdag 27 feb 2019 2019-02-27
E-post

STOCKHOLM I huvudstaden är Sverigedemokraterna kritiska till det grönblå styrets slapphänta hantering av återvändande jihadister. Socialborgarrådet Jan Jönsson (L) säger att man tänker söka upp IS-återvändare genom att ringa och skriva brev till dem.

– Min bedömning är att majoriteten i Stockholms stad inte har koll på vilka som befinner sig i staden, säger Mads Lundgaard (SD), ledamot i socialnämnden, till SVT Nyheter.

Nyheter Idag har tidigare rapporterat att kommunen har dålig koll på de cirka 35–40 IS-terrorister som har återvänt till huvudstaden. En expert varnade då för att dessa individer kan vara farliga för samhället och fortfarande bär med sig tankegods från sin tid i terrororganisationen.

Mads Lundgaards förslag är att socialtjänsten får i uppdrag att ”ta reda på vilka som befinner sig i stadsdelarna”. Socialborgarrådet Jan Jönsson (L) berättar vad majoriteten bestående av Alliansen och Miljöpartiet tänker göra åt de återvändande jihadisterna.

– I Stockholm kommer vi att ha ett expertteam. Vi kommer att fortbilda socialsekreterare. Vi kommer också att jobba med uppsökande verksamhet där vi ringer och skriver brev till återvändare, säger han.

Mads Lundgaard tycker att idén med ett expertteam är god men efterlyser ett ”mycket mer aktivt agerande” från kommunpolitikerna.

Läs även: Österrike vill internera migranter som bedöms utgöra hot

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag