Stockholmsbörsen tokrasar efter panikstoppat kinesiskt börsras

Den Kinesiska börsen i Shenzhen. Bilden är ett montage. Foto: Jay Sterling Austin / Wikimedia Commons
  • Torsdag 7 jan 2016 2016-01-07
E-post

STOCKHOLM Under torsdagsförmiddagen rasar Stockholmsbörsen som en effekt av att börser i Kina fick handelsstoppas på grund av en kraftig nedgång. – Den svenska ekonomin är kopplad till Kina då vi säljer en del industrivaror till landet, säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg till Aftonbladet.

Det råder stor turbulens på aktiemarknader i Europa och Stockholm är inget undantag. Under torsdagsförmiddagen backade Stockholmsbörsen med drygt 4 procent vid 10:30-tiden. Raset i Sverige och Europa följer av att kinesiska börser har stoppat all handel efter kraftiga nedgångar. Börserna i Kina stoppades automatiskt efter bara 30 minuter, då hade värdet på börserna backat med över 7 procent.

Börsraset påverkar även priset på råvaror som metaller och olja. Orsaken till aktieraset som spridit sig från Asien till Europa beror i grunden på en osäkerhet kring den kinesiska ekonomin. Den kinesiska staten har allt mer försökt reglera de kinesiska börserna med stränga regler för aktieägare, framför allt genom att göra det svårare för aktieägare att sälja av sitt innehav.

– Den svenska ekonomin är kopplad till Kina då vi säljer en del industrivaror till landet. De bolagen är extra beroende och det påverkar hela Sveriges ekonomi på sikt, Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, till Aftonbladet.

Hemberg rekommenderar sparare att inte vara allt för beroende, direkt eller indirekt, till den kinesiska marknaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag