Stödgruppen för Springare har nu över 100 000 medlemmar: Populism enligt Cantwell

  • Onsdag 8 feb 2017 2017-02-08
E-post 694

SVERIGE Örebropolisen Peter Springare möter stort stöd i sociala medier efter sitt omtalade utspel och Facebookgruppen ”Stå Upp För Peter Springare” passerade under tisdagskvällen över 100 000 medlemmar. – Jag är helt överväldigad, det är en enorm respons, kommenterade Peter när Nyheter Idag träffade honom under tisdagen. Samtidigt menar Aftonbladets kolumnisten Oisin Cantwell att Peter är en populist.

Under tisdagskvällen passerade Facebookgruppen ”Stå Upp För Peter Springare” över 100 000 medlemmar. De flesta inläggen handlar om direkta hyllningar till Peter samt missnöje med etablerade mediekanaler och dess rapportering om Peter och det han tagit upp i sitt omtalade inlägg på Facebook. Även rikspolischefen Dan Eliasson och tv-kriminologen Leif GW Persson får motta en och annan känga i gruppens kommentarsfält. Detta för att de ställt sig kritiska till Peters Facebookinlägg.

När Nyheter Idag träffade Peter Springare under tisdagsförmiddagen ville han kommentera det stöd han fått i bland annat sociala medier.

– Jag är helt överväldigad, det är en enorm respons, sa Peter till Nyheter Idag.

Aftonbladetkolumnisten om stödet till Springare: ”Populist är vad han är”

Någon som inte är lika lyrisk över Peters Facebookinlägg är Oisin Cantwell på Aftonbladet som i sin tisdagskolumn kallar Örebropolisen för en populist.

”Men vad bryr sig en populist som Springare om sakkunskap. För populist är vad han är och det är med honom som med alla andra populister som når framgång: De har i någon mån rätt”.

Oisin skriver att politiker och medier inte målat upp en tillräckligt positiv bild om läget i Sverige. Det anser Cantwell vara bekymmersamt då det möjliggör för människor att fokusera på problem istället för att glädjas åt att exempelvis affärsmagasinet Forbes rankar Sverige som den bästa företagsnationen. Men till viss del får trots allt Springare rätt i kolumnen.

”Det är sant att det dödliga våldet inom kriminella grupper ökar. Det är sant att det finns skolor som knappt fungerar. Det är sant att en del pensionärer har det väldigt knapert”, poängterar han.

PLUS: Se hela intervjun – Springare talar ut om kritiken, stödet, kollegerna, chefen och kommande Facebookstatusar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag