Stor explosion i Göteborg – 20-tal personer till sjukhus

Huset i Annedal, Göteborg. Foto: Läsarbild.
  • Tisdag 28 sep 2021 2021-09-28
E-post

GÖTEBORG Strax före klockan fem på tisdagsmorgonen skedde en storskalig explosion i ett flerfamiljshus på Övre Husargatan i området Annedal i centrala Göteborg. Enligt P4 Göteborg ska ett 20-tal personer ha förts till sjukhus. Tre av dessa ska vara allvarligt skadade äldre kvinnor.

– Vi har avtransporterat någonstans mellan 20-25 personer till sjukhus här på morgonkvisten. Några har vi bedömt som allvarliga och en större del som lindrigt, säger Tony Strömberg, yttre befäl vid ambulansen, till radiokanalen.

Totalt rör det sig om tre trapphus med fem våningar var som drabbats av explosionen, uppger räddningstjänsten till Expressen/GT.

– Det är explosion och brand i en byggnad. Det finns en rökutveckling och det pågår livräddning i tre trapphus, säger Lotta Molander, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg, till tidningen.

Boende i den drabbade fastigheten berättar om morgonens dramatiska händelseförlopp.

– Det var någon som skrek ute på gården. Det var ju att de bara försökte väcka folk. Det var mer eller mindre kaos. Folk stod och skrek och alla ville ju ut, och det var folk på balkongerna. Men jag tror att de har lyft ner folk från balkongerna med brandbil, säger Kristoffer, som bor i en av de drabbade lägenheterna, till Expressen/GT.

För Göteborgs-Posten berättar 35-årige Victor Mattsson, som själv skadades i branden, hur ytterdörren till hans lägenhet blev ”bortblåst” av smällen.

– Den satt halvvägs in genom väggen till badrummet. Chockad trodde jag först att det var inbrott och började vråla för att skrämma bort personen om det var någon kvar, säger han till tidningen.

Han fortsätter:

– Även grannarnas dörrar har sprängts in. Det måste varit en jätteexplosion. Sedan känner jag hur hettan och röken kommer in i lägenheten och bara slår till. Jag springer ut från balkongen för att få luft men röken kommer från alla håll.

Vad som ska ha orsakat explosionen är än så länge oklart. Enligt uppgifter från räddningstjänsten till TV4 Nyheterna utesluter man att explosionen ska ha skett av en ”naturlig orsak”. Istället tror man att det rör sig om ett föremål som exploderat.

Till Aftonbladet säger Jon Pile, insatsledare på Räddningstjänsten Väst, så här angående orsaken bakom explosionen:

– Det jag har sagt är att en explosion brukar inte vara en naturlig orsak.

sin hemsida skriver polisen att man inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse. Än så länge är det dock räddningstjänsten som leder arbetet på platsen. När man kommer att kunna genomföra en teknisk undersökning i fastigheten är fortfarande oklart.

”Polisen kan av den anledningen inte ge svar på frågan om vad som exploderat/detonerat på platsen”, skriver man på hemsidan.

Läs även: Lägenheter obeboeliga efter att ha hyrts ut till Migrationsverket

Läs även: Polisen ljög om bombhot – hyllade insats som aldrig skedde

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag