”Stor förödelse” efter kraftig beskjutning mot bostaden till ”en alldeles vanlig polis”

En polis med förstärkningsvapen. Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 28 okt 2017 2017-10-28
E-post 864

VÄSTERÅS ”Det är ren tur att ingen blev träffad i det här huset”, säger regionpolischef Carin Götblad på en presskonferens under lördagen med anledning av att någon skjutit automateld mot en bostad tillhörande en polis. Ej heller känner polisen till någon hotbild mot den polis som bor i huset. – Det här är en alldeles vanlig polis, understryker Götblad.

Nattens skjutning mot ett hus i Västerås där en polisman med familj bor kunde slutat mycket illa. Medier rapporterar att skjutningen var så kraftig att kulor åkte genom polismannens hus och vidare in i nästa. Polismyndigheten har upprättat stabsläge och utlyst särskilt händelse för att utreda brottet som rubriceras som mordförsök.

På en presskonferens under lördagen berättade regionpolischef för polisregion mitt, Carin Götblad, att myndigheten ser mycket allvarligt på det som hänt. Hon säger att det är ”ren tur” att ingen träffades i huset.

– Det är stor förödelse i huset, säger Götblad på presskonferensen.

Ingen känd hotbild mot polismannen

När Nyheter Idag talar med Lisa Sannervik, polisens presstalesperson i region mitt, säger hon att det inte finns någon känd hotbild mot den polisman som bor i det beskjutna huset. Samma bild gav även Götblad under presskonferensen.

– Jag vill understryka att det här är en alldeles vanlig polis, en bland alla duktiga medarbetare som jobbar varje dag ute i vardagen. Det är ingen speciell person på något sätt, utan en vanligt polis som blivit utsatt på det här viset. Det är oerhört allvarligt, säger Götblad.

Hon konstaterar även under presskonferensen att skjutningar och grovt våld inte längre är något som bara sker i storstäder utan att det sprider sig runt om i landet. Detta bekymrar henne mycket, förklarar hon.

Familjen som bor i huset har förts till skyddad plats. Samtidigt pågår ett intensivt arbete med att utreda händelsen. Sannervik kopplar ihop nattens händelse med polisens arbete mot grov kriminalitet.

– Vi jobbar offensivt emot kriminella nätverk och det innebär att risken för att utsättas blir större. Det är något som vi ser mer av i vårt samhälle, när kriminella ger sig på myndigheter och myndighetspersoner för att vi gör vårt jobb helt enkelt.

Hur påverkar detta arbetsmoralen? Hur går snacket på polisstationen?

– Efter en sådan här händelse blir vi än mer motiverade att jobba med den här typen av verksamhet eftersom det här är något som påverkar hela samhället att vi får en sådan här utveckling där man ger sig på personer som gör sitt jobb.

Det är ingen risk att polisen känner att de vill lägga av, att de är rädda för egen hälsa och säkerhet?

– Det är kriminella som begår den här typen av handlingar och de kriminella personerna måste stå till svars för deras agerande. Vi viker inte för att det här händer, utan det är ännu viktigare att jobba med den här typen av kriminalitet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag