Stor ökning av självmordslarm under året

Foto: Pixabay
  • Måndag 28 Dec 2020 2020-12-28
E-post 389

SVERIGE Antalet samtal till SOS Alarm angående självmord har ökat betydligt under året, rapporterar Ekot. Ökningen är större än väntat och en orsak tros vara pandemin samt dess följder.

Mellan januari och november fick SOS Alarm 64 000 samtal som handlade om självmord – nästan 10 000 fler än under samma tidsperiod 2019. Men ökningen har pågått under flera år och antalet samtal har fördubblats jämfört med fem år sedan.

Pandemin och de samhällsförändringar som den lett till anses ha bidragit till att samtalen om självmord har ökat i år. På organisationen Suicide Zero oroar man sig också för hur det blir efter krisen.

– Vi vet från tidigare kriser att effekterna kommer senare. Det finns en risk för att det är en grupp människor som finns kvar när samhället kommer igång igen, som inte kommer ut i arbete, som fortsatt har en svår situation, säger generalsekreteraren Rickard Bracken till Ekot.

Läs även: Vid Din Sidas Jeanette Höglund leder omröstningen för ”Årets stockholmare”

Läs även: Arga blatten: Tommie Lindh är årets person

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag