Stor oro för terrordåd vid tolvslaget inatt – Razzior mot jihadister idag på morgonen

  • Torsdag 31 Dec 2015 2015-12-31
E-post 93

UTRIKES Oron för terrordåd är stor i Europa, och även övriga världen, inför tolvslaget då vi lämnar 2015 bakom oss för ett nytt år. Tidigt under torsdagsmorgonen genomfördes flera polisrazzior mot jihadister runt om i den belgiska huvudstaden Bryssel.

Kanske allra störst är oron i Frankrike som så sent som 13 november skakades av ett islamistiskt terrordåd då 130 människor brutalt mördades. 60 000 poliser och soldater ska säkerställa ordningen och tryggheten natten till 1 januari 2016.

AP rapporterar om att flera av de soldater som nu patrullerar på gatorna i de franska städerna tidigare tjänstgjort i krigs- och krisområden i tredje världen.

– Samma trupper som brukade tjänstgöra i Mali, Tchad, Franska Guyana eller Centralafrikanska republiken säkerställer nu skyddet av det franska folket, konstaterade den franske försvarsministern Jean-Yves Le Drian under nyårsafton.

Samtidigt inspekterades de franska polis- och brandkårerna av hans regeringskollega inrikesminister Bernard Cazeneuve, som twittrade ut bilder i sociala medier från sina inspektionsrundor.

Idag på morgonen genomförde polisen i den belgiska huvudstaden Bryssel razzior mot sju olika adresser i staden. Sex misstänkta jihadister omhändertogs i samband med räderna och togs in för förhör. Tidigare under jul- och nyårshelgen har två jihadister gripits i Belgien misstänkta för att förbereda terrordåd i landet.

Av säkerhetsskäl, och av rädsla för terrordåd, har nyårsfirandet i centrala Bryssel ställts in. Borgmästare Yvan Mayeur förklarade igår att det inte skulle vara möjligt att garantera säkerheten för de hundratusentals nyårsfirande belgarna. Beslutet har varit kontroversiellt då många menar att politikerna ger efter för muslimsk extremism genom att ställa in firandet.

Bryssel är en stad som flera av de terrorister som slog till mot Paris 13 november bodde i eller hade anknytning till och tio misstänkta terrorister har gripits i Belgien med anledning av terrorn mot Paris.

I städer som Sydney i Australien och Peking i Kina har nyår redan firats och terrordåden tycks ha uteblivit. Men säkerheten har skärpts i de båda städerna och i Peking har beväpnade soldater patrullerat gallerior och köpcentrum sedan innan julhelgen. Kina har sett en ökande aktivitet från muslimska extremister från i synnerhet Xinjiangprovinsen den senaste tiden och hundratals uigurer har anslutit sig till terrorgruppen Islamiska Staten. Uigurerna är en muslimsk folkgrupp i västra Kina.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag