Strandhäll arg på moderat över vedertaget begrepp: ”Skäms”

Annika Strandhäll (S). Bild: Faksimil riksdagen
  • Torsdag 9 jun 2022 2022-06-09
E-post 648

”Har otroligt svårt att smälta att vi har en statsminister som medvetet valt att lägga Sveriges framtida säkerhet i händerna på en politisk vilde.” Så skriver moderaten Richard Herrey på Twitter med anledning av Socialdemokraternas uppgörelse med den politiska vilden Amineh Kakabaveh. Det får miljöminister Annika Strandhäll (S) att rasa. Till synes är det det vedertagna begreppet ”politisk vilde” som hon reagerar på.

”Skäms bara Richard för epitet du ger en person som gjort en livsresa och visat ett mod vi aldrig behövt visa”, skriver hon som svar till Richard Herrey.

Herrey frågar sig då vilket epitet det är hon syftar på. Strandhäll svarar med att hon inte vill vara med i hans ”tramsiga spel”.

Flera andra reagerar på miljöministerns utspel.

Strandhäll är dock inte den enda som verkar tycka att ”politisk vilde” är ett förklenande begrepp. Det tycker också Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman, som i en krönika går till angrepp mot dem som använder termen för Kakabaveh.

”Både Ulf Kristersson, Jimmie Åkesson och en rad politiska journalister och kommentatorer har de senaste dagarna närmast njutningsfullt excellerat i detta i grunden avhumaniserande språkbruk, som förmodligen får en extra pikant klang av att riksdagsledamoten i detta fall är en kvinna med kurdisk bakgrund, vänstersympatier och därtill erfarenhet av gerillakrig”, skriver han i krönikan.

Vedertaget begrepp

”Politisk vilde” är ett vedertaget begrepp som används för att beskriva riksdagsledamöter utan partitillhörighet. Det rör sig om personer som blivit invalda på ett partis valsedel men som av en eller annan anledning tvingats lämna eller självmant valt att avgå från partiet.

Enligt en sammanställning från Altinget har det funnits 28 politiska vildar (inräknat Roger Richthoff, som blev politisk vilde efter sammanställningen) i Sverige sedan enkammarriksdagen infördes 1971.

I nuläget är den tidigare vänsterpartisten Amineh Kakabaveh och Roger Richthoff (tidigare SD) de enda två politiska vildarna i Sveriges riksdag. Under denna mandatperiod har även Emma Carlsson Löfdahl (tidigare L) suttit i riksdagen som politisk vilde.

Läs även: Strandhäll rasar mot återvandring – visar sig vara regeringspolitik

Läs även: Strandhälls tjuvnyp på Glenn Hysén

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag