Strandhäll avfärdar uppgifter om Botkyrkakuppen – hänvisar till ”30 år bakom mig i svensk förort”

Bild: Magnus Liljegren/Regeringskansliet/Nyheter Idag
  • Onsdag 1 feb 2023 2023-02-01
E-post 0

Tidigare klimat- och miljöminister Annika Strandhäll avfärdar uppgifterna om att gängkriminella ska ha deltagit i bortröstningen av Ebba Östlin (S) i Botkyrka. Som grund för sitt avfärdande hänvisar Strandhäll till att hon växte upp i Bergsjön, en förort till Göteborg.

Veckans politiska snackis har utan tvekan varit hur Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, avsattes av sina egna partimedlemmar under helgen.

Ett skäl till att Östlin avsattes var att kommunen tidigare stängt sju fritidsgårdar och fritidsklubbar i Botkyrka på grund av kriminalitet, och enligt uppgifter till olika medier ska gängkriminella ha varit med på mötet där hon avsattes.

Läs även: Uppgift: Gängkriminellt kopplade var med och kuppade bort Östlin (S)

Jens Sjöström, ordförande för S i Botkyrka, är emellertid skeptisk till uppgifterna om att gängkriminella skulle ha deltagit i bortröstningen av Östlin.

– Har någon sådana belägg vill vi omedelbart få tillgång till dessa uppgifter. Hittills har dock inte några sådana belägg presenterats, säger han till Dagens Nyheter.

Även tidigare miljö- och klimatminister Annika Strandhäll (S) avfärdar uppgifterna, som hon menar baseras ”på massmediala fördomar om förorter”.

Strandhäll ger sin analys i en konversation med Expressens politiska kommentator Viktor Barth-Krohn på Twitter, där hon även hänvisar till att hon har ”30 år bakoim mig i svensk förort”. Förorten i fråga är Bergsjön i Göteborg, där Strandhäll växte upp.

I den fortsatta konversationen menar Strandhäll att det hela handlar om ”ett tidigare satt narrativ om förorter och kriminalitet”, ett narrativ hon själv genomskådat ”efter då 30 talet år som boende och arbetande i förort”.

”Det finns till absolut största delen i dessa områden helt laglydiga vanliga medborgare med engagemang både i lokalsamhälle, politik och föreningsliv” avslutar Strandhäll sin analys.

Läs även: S-politiker avsätts – stängde ABF-drivna fritidsgårdar på grund av kriminalitet

Läs även: Strandhäll rasar mot avskaffat danstillstånd: ”Jag blir så arg, är de helt verklighetsfrånvända!”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag