Strandhäll rasar mot avskaffat danstillstånd: ”Jag blir så arg, är de helt verklighetsfrånvända!”

Bild: Todd Trapani/ Unsplash/Sveriges riksdag
  • Fredag 13 jan 2023 2023-01-13
E-post 615

På torsdagen meddelade justitieminister Gunnar Strömmer (M) att kravet på danstillstånd avskaffas. Beskedet får tidigare miljö- och klimatminister Annnika Strandhäll att gå i taket. ”Detta är vad regeringen ägnar sig åt dessa dagar när vanliga svenskar kommer hem och öppnar sina elräkningar” skriver hon i ett upprört inlägg på Twitter – och ger svar på tal till de som har invändningar.

På torsdagen meddelade justitieminister Gunnar Strömmer (M) att det svenska kravet på danstillstånd kommer avskaffas i juli i år. Kravet på danstillstånd infördes i Sverige 1956 under inflytande av debatten om ”dansbaneeländet”, som kretsade kring sex, alkohol och ”omoralisk” musik som jazz.

År 2016 beslutade Sveriges riksdag för att avskaffa kravet. Lagändringen förhalades emellertid av dåvarande justitieminister Morgan Johansson (S), som tillsatte kammarrättsrådet Pia Cedermark att göra en enmansutredning.

Cedemarks utredning blev klar 2018, och föreslog att ”dagens absoluta tillståndskrav ersätts med ett tillståndskrav som är beroende av vissa riskfaktorer”.

Men nu avskaffas kravet alltså helt och hållet från den 1 juli i år i vad Strömmer kallar ”en efterlängtad frihetsreform.”

”Det är inte rimligt att staten ska reglera människors dans. Genom att ta bort kravet på danstillstånd minskar vi även byråkrati och kostnader för företagare och andra som ordnar dans”, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) i ett pressmeddelande från justitiedepartementet samt klimat- och näringslivsdepartementet.

Beskedet välkomnas av branschorganisationen Visita.

– Vi har haft företagare som åtalats för att folk börjat dansa på ställen som inte har tillstånd. Att det avskaffas underlättar för företagarna på olika sätt. Nu ska vi titta på detaljerna, men det blir en betydande skillnad, säger Visitas chefsjurist Stefan Lundin till Dagens Nyheter.

Läs även: Skoldebattörer sågar Strandhäll efter nytt klavertramp

Tidigare miljö- och klimatminister Annika Strandhäll är emellertid kritisk till att regeringen slutligen följer riksdagens beslut och avskaffar kravet på danstillstånd.

”Detta är vad regeringen ägnar sig åt dessa dagar när vanliga svenskar kommer hem och öppnar sina elräkningar. I kombination med räntor och inflation kommer många inte klara det. För att inte tala om t ex ensamstående mammor/pappor. Jag blir så arg, är de helt verklighetsfrånvända!” skriver Strandhäll i ett inlägg på torsdag kväll.

Flera twitteranvändare frågar vad justitieminister Strömmer har med elpriserna att göra – men får snabbt svar på tal från Strandhäll.

Läs även: Henrik Jönsson svarar på Strandhälls lögnanklagelse: ”S är väldigt trängda och besvärade”

Läs även: Professorn: Därför har Strandhäll fel om skolan

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag