Strandhäll rasar när regeringen vill förbjuda kusinäktenskap: ”En genuin skitfråga”

Bild: Patrik Svedberg/Sveriges riksdag
  • Tisdag 12 sep 2023 2023-09-12
E-post

Tidigare socialminister Annika Strandhäll går i taket när regeringen och SD tillsätter en utredning för att förbjuda kusinäktenskap. Trots att kusinäktenskap ingår i hederskulturen och drabbar åtskilliga unga människor med invandrarbakgrund menar Strandhäll att det är ”en genuin skitfråga” i debatt med främst Sofie Löwenmark från Doku, som Strandhäll anklagar för att gå ”högerextremisternas ärenden” med sitt engagemang i frågan.

På måndagen gav regeringen en utredare i uppdrag att ta fram ett förslag om förbud mot kusinäktenskap, vilket presenterades i en debattartikel i Expressen undertecknad av Richard Jomshof (SD), Louise Meijer (M), Torsten Elofsson (KD) och Juno Blom (L). 

”Ett sådant förbud kan vara en viktig del i arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck. Kusinäktenskap är en central del av hederskulturen och upprätthåller släktkollektivets makt och kontroll över individen” skriver debattörerna bland annat.

I uppdraget ingår även att utreda eventuella medicinska konsekvenser av kusinäktenskap, och debattörerna konstaterar att ”kusinäktenskap kan vara inslag i klaner och andra släktbaserade nätverk”, vilka utgör ”en del av de parallella samhällsstrukturer som upprätthåller en egen social ordning i vissa områden”, inklusive kriminella släktbaserade nätverk.

Det blågula initiativet avfärdas av Annika Strandhäll (S), tidigare bland annat socialminister. ”Skönt att ni fokuserar på de tunga samhällsproblemen. Danstillstånd, snusskatt och kusinäktenskap. Varje svensks stora bekymmer i en tid av ekonomisk kris” skriver hon raljant på plattformen X.

Läs även: Strandhäll lovar dra ned på Twitter

Strandhäll får emellertid mothugg från debattören Sofie Löwenmark, känd från bland annat den islamistgranskande sajten Doku, som frågar om Strandhäll inte ser ”problemen med de utbredda kusinäktenskapen i dagens Sverige.”

”Nej”, skriver Strandhäll, som tillägger att hon ser det som ”en genuin skitfråga”.

När Löwenmark invänder att hon läst ”hundratals och åter hundratals hedersrelaterade LVU-domar där hot om tvångsgifte med kusin nämns” menar Strandhäll att ”det som denna typ av frågor piskar upp mot vanliga muslimer som försöker skapa ett schysst liv är helt oproportionerligt”, varefter hon anklagar Löwenmark för att gå ”högerextremisternas ärenden”.

Löwenmark skriver då att diskussionen handlar om kusinäktenskap och inte muslimer. Detta då kusinäktenskap förekommer bland flera andra religiösa grupper. Strandhäll hänvisar då till att hon levt ”över 30 år av mitt liv i nordöstra Göteborg, uppväxt varit gift där och arbetat i Angered, min familj bor där och är inte utan kulturkompetens”.

Därefter uppmanar hon Löwenmark att istället för att argumentera för ett förbud mot kusinäktenskap ställa sig ”på alla fantastiska invandrares sida som oavsett om de är kristna eller muslimer försöker skapa ett gott liv för sig själva och sina barn.”

Även tidigare S-politikern Maria Hind Alias avfärdas av Strandhäll, den här gången med hänvisning till att denne tidigare varit socialminister.

När Löwenmark rekommenderar Strandhäll en dokumentärserie tackar hon nej, med hänvisning till det hån hon tidigare fått utstå på sociala medier efter att hon ”hänvisade till en Netflixdokumentär”. Löwenmark påpekar emellertid att tv-serien ”Chernobyl”, som sändes på HBO, inte var en dokumentär utan en dramaserie…

Läs även: Strandhäll rasar mot avskaffat danstillstånd

Läs även: Strandhäll hyllar diktaturernas FN-råd

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag