Strandhäll (S) kritisk mot näthat – har själv smutskastat Busch Thor med nazistanklagelser: ”Blåbrun agenda”

Foto: Nyheter Idag samt CC Wikimedia Commons
  • Söndag 25 aug 2019 2019-08-25
E-post 1838

STOCKHOLM Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll går i ett inlägg på Facebook ut och skriver om ett ”högt tonläge” i debatten och att politiker måste föregå med gott exempel. Men hon har själv tidigare anklagat KD:s partiledare Ebba Busch Thor för att ha drivit en nazistisk agenda. ”Blåbrun agenda”, skrev Strandhäll i ett Facebookinlägg innan sommaren.

Det var i torsdags som socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) skrev ett inlägg på sin Facebook om det höga tonläget i samhällsdebatten. Hon påminner i inlägget om hur hon för ett par år sedan kallades för hora i en Youtubesändning från Moderaterna. Strandhäll skriver att hon lade händelsen bakom sig. Men att hon mot ”bakgrund av det höga tonläge vi ser idag” ändå vill komma återvända till händelsen.

Enligt Strandhäll är vi idag tillbaka i samma höga tonläge som då. Och det måste få ett slut.

”Vi vet vad sådan retorik kan leda till. Vi som politiker måste föregå med gott exempel. Vi företräder människor. I slutändan är det alltid individer som drabbas när vi skruvar upp tonläget. Om samhället ska hålla ihop tror jag det är viktigt att vi alla tänker på just det”, skriver Strandhäll.

Läs också: M–kommunikatör till Annika Strandhäll: ”Dra åt helvete din hora” – Fick sparken direkt

I en intervju med Aftonbladet uppger Strandhäll att hatet eskalerat.

Men Strandhäll har själv gjort sig känd för att smutskasta politiska motståndare. I maj nazistanklagade hon Ebba Busch Thor, partiledare för Kristdemokraterna, i ett Facebookinlägg.

Till en bild där Ebba Busch Thor skakar hand med Jimmie Åkesson kommenterar Strandhäll ett inlägg om våldtäkter och otrygghet som Ebba Busch Thor gjorde under SVT:s partiledardebatt.

”(…) jag tänker inte heller acceptera eller låta bli att bemöta siffertrixande som dessutom stödjer en blåbrun agenda. Därför reagerade jag, med flera, starkt när Kristdemokraternas partiledare i partiledardebatten vilt kastar sig mellan siffror och blandar ihop statistik”, skrev Strandhäll.

Färgen brun associeras inom politik med nazism. Ursprunget var de brunskjortor som det tyska nazistiska partiets SA-förband utrustades med i Hitlertyskland.

Annika Strandhäll delade inlägget på Twitter, där det bland annat delades och likeades av riksdagsledamoten Anna Wallentheim (S) och Ulf Bjereld (S), ordförande för Tro och Solidaritet, sidorganisation till Socialdemokraterna.

Strandhäll påstod även att Busch Thor och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ägnade sig åt ”värsta sortens Avpixlat-retorik”. Samtidigt delade hon en krönika från Andreas Magnusson, en krönikör som tidigare nazistanklagat Tino Sanandaji, Hanif Bali, Katerina Janouch, Alice Teodorescu, Joakim Lamotte, Ivar Arpi och Rebecka Weidmo Uvell.

Läs mer: Oops SVT did it again: Mörkade vem vänsterdebattör var i Opinion Live

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag