Strandhäll sågar regeringen för inflationen, elpriset, bensinpriset och gängvåldet

Bild: Faksimil SVT Play/Sveriges riksdag
  • Torsdag 13 apr 2023 2023-04-13
E-post

Annika Strandhäll (S), tidigare bland annat socialminister, sågar regeringen och SD för att man avskaffar skatten på plastpåsar istället för att agera mot inflationen, elpriset, bensinpriset och gängvåldet.

På onsdagen meddelande regeringen att man kommit överens med Sverigedemokraterna om att avskaffa den sågade skatten på plastkassar från och med den 1 januari nästa år.

Skatten infördes efter krav från Liberalerna som en del av januariavtalet för tre år sedan, och innebar att priset på en plastkasse i butik höjdes från omkring tre kronor till cirka sju.

Skatten har efter sitt införande fått hård kritik, och Liberalerna har inte velat ta på sig äran för den. Istället är det främst Miljöpartiet som argumenterat för nyttan med skatten, som ska minska nedskräpning av plast i naturen.

När regeringen och SD på onsdagen meddelade att skatten avskaffas möttes nyheten med glädje på många håll, men några var mer kritiska.

Läs även: Tovatt rasar när regeringen slopar sågad skatt på plastpåsar

Bland de kritiska rösterna märks Miljöpartiets tidigare riksdagsledamot Lorentz Tovatt, Stefan Löfvens tidigare talskrivare Daniel Swedin och Annika Strandhäll, tidigare bland annat socialminister i de rödgröna regeringarna under Löfven och Magdalena Andersson.

Men där Tovatt och Swedin kritiserar avskaffandet av skatten på grund av EU-direktiv, är Strandhäll kritisk för att regeringen avskaffat skatten på platspåsar istället för att göra något åt inflationen, elpriset, bensinpriset, skjutvapenvåldet, Ukrainakriget och klimatet.

Efter att ha räknat upp ovan nämnda punkter, konstaterar Strandhäll att ”regeringen och SD har än så länge levererat slopat danstillstånd och plastpåseskatt”.

Flera Twitteranvändare påpekar emellertid att många av de problem som Strandhäll tar upp etablerades under hennes 8 år vid makten.

Läs även: Strandhäll rasar mot avskaffat danstillstånd: ”Jag blir så arg, är de helt verklighetsfrånvända!”

Läs även: Strandhälls pinsamma påhopp efter tragiska beskedet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag