Strandhäll skyller valförlust på SD-avlönad ”trollarmé”

Bild: Faksimil SVT Play
  • Torsdag 20 okt 2022 2022-10-20
E-post 703

Tidigare miljö- och klimatminister Annika Strandhäll har nyligen delat en teori från Aftonbladet Kultur om att fusk på plattformen Twitter orsakade det rödgröna blockets valförlust. På onsdagen fortsätter Strandhäll framföra att det förekommit fusk i valrörelsen i SVT:s intervjuprogram ”30 minuter”.

I intervjun hänvisar Strandhäll till en artikel publicerad av vänstertidningen ETC, där en källa från Sverigedemokraterna hävdar att partiet avlönar en ”trollarmé” som drevar på sociala medier.

– Jag tycker själv att det är oerhört märklig att det faktum att i somras avslöjades att Sverigedemokraterna driver en egen trollarmé, och det nätverk de har med kopplingar till alternativmedier, att det inte granskades mer, säger Strandhäll och fortsätter.

– Vad detta får för påverkan, både på den politiska dagordningen, på den massmediala dagordningen, och därmed potentiell också ett valresultat.

Läs även: Aftonbladets kulturchef: Hatdrev och Twitterfusk avgjorde valet

Strandhäll drar paralleller till tidigare uppgifter om manipulation under amerikanska presidentvalet och Brexitomröstningen.

– Vi har sett hur det har skett otillåten manipulation, både under Brexitomröstningen och förmodligen även under valet i USA 2016, säger Standhäll.

Sverigedemokraternas presschef Oskar Cavalli-Björkman avfärdar Strandhälls påståenden i ett mejl till SVT.

”Annika Strandhäll är ökänd för sina hatiska kommentarer och påhopp. Sannolikt matar hon denna konspirationsteori för att skyla över sin egen skuld i det allt sämre tonläget på sociala medier”, skriver han.

Läs även: Strandhäll sprider Twitterfusk-teori om valet – får kritik

Läs även: Strandhäll varnar för att släppa fram Kristersson: ”SD-styrd marionettregering”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag