Strandhälls härdsmälta: Uppläxad av ”Chernobyls” skapare

Bild: Annika Haas (EU2017EE)
  • Torsdag 16 maj 2019 2019-05-16
E-post 3070

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll anser att HBO-serien ”Chernobyl” visar på hur farligt det är med kärnkraft. Men seriens skapare håller inte med, och uttrycker sitt stöd för kärnkraften på Twitter.

Den nya HBO-miniserien ”Chernobyl” med bland annat Stellan Skarsgård, om kärnkraftskatastrofen i Sovjetunionen 1986, har fått god kritik och ett mycket högt betyg på filmsajten IMDB.

Även socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) uppskattar miniserien som regisseras av den svenske regissören Johan Renck.

Läs även: Strandhäll sprider vilseledande påstående om Ebba Busch Thor – klippte i KD-ledarens citat

Men när Strandhäll rekommenderade miniserien på Twitter vände hon sig särskilt ”till alla nyvaknade kärnkraftskramare”, med den underförstådda meningen att Tjernobyl-katastrofen är ett argument mot kärnkraft.

Men Strandhäll får bakläxa – av seriens skapare och författare Craig Mazin. Mazin skriver nämligen på Twitter att ”Läxan från Tjernobyl är inte att modern kärnkraft är farlig. Läxan är att lögner, arrogans och undertryckande av kritik är farligt”.

Mazin länkar dessutom till en artikel av Steven Pinker med flera, med rubriken ”Kärnkraft kan rädda världen”. Något Mazin, med anledning av växthuseffekten, verkar hålla med om.

Mazin har emellertid fått kritik för att han överdrivit katastrofens omfattning. I en artikel i Forbes skriver miljöaktivisten 

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag