Strid om ensamkommande lamslår regeringen – S och MP kan inte enas

Stefan Löfven. Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Fredag 10 nov 2017 2017-11-10
E-post 618

STOCKHOLM De två regeringspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, är inne i en svår strid om de ensamkommande flyktingarna som kom till Sverige under migrantkrisen 2015. Miljöpartiet vill införa amnesti medan Socialdemokraterna står bakom nuvarande lagstiftning. 

Enligt uppgifter till Aftonbladet förhandlar regeringspartierna S och MP om vad som ska göras med de ensamkommande ungdomarna. Frågan ska vara så känslig och infekterad att ärendet har lyfts från migrationsministern, Heléne Fritzons (S), departement till statsministerns kansli, samordningsenheten i Statsrådsberedningen.

De två regeringspartierna står långt ifrån varandra i frågan. S vill ha nuvarande regelverk medan MP vill att alla de som var under 18 år när de kom till Sverige under flyktingkrisen 2015 ska få stanna. Enligt en centralt placerad källa ska Rosenbad ha fullkomligt paralyserats av striden.

Flera organisationer som #vistårinteut, Rädda Barnen och Svenska kyrkan försöker utöva påtryckningar mot regeringen för att ändra reglerna till förmån för dem som var under 18 år under flyktingkrisen 2015.

Konflikten om de ensamkommande ska vara den största mellan regeringspartierna under hela mandatperioden. Frågan ska ha orsakat en större spricka än kärnkraften eller vapenexporten.

Under onsdagen blev Stefan Löfven utfrågad av nätverket #vistårinteut om hur han ser på förslaget om att införa amnesti.

– Jag delar inte den uppfattningen. Nu har vi ett annat regelverk på plats. Man får söka asyl i Sverige, men är det så att man får ett nej så är det nej. Om vi inte har den ordningen, ja då har vi ingen ordnad migrationspolitik längre.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag