Striden om statyerna: ”Byt ut Karl XII mot en staty av Greta”

Bild: Holger Ellgaard/CC BY-SA 3.0/Anders Hellberg/CC BY-SA 4.0
  • Tisdag 16 jun 2020 2020-06-16
E-post 2462

”Ta bort envåldshärskaren Karl XII och ersätt honom med klimataktivisten Greta Thunberg” föreslår Jan Björinge, tidigare stadsdirektör och kulturhuvudstadsdirektör, Umeå kommun, i en debattartikel i Aftonbladet. I USA har demonstranter vandaliserat statyer av Cristoffer Columbus och Thomas Jefferson.

”Upploppen i USA har gjort frågan om statyer i det offentliga rummet brännhet. Då väljer den svenska riksantikvarien att gå ut i debatten till försvar för att freda minnesmärken över förtryckare” skriver Björinge i en debattartikel i Aftonbladet.

Björinge vänder sig mot ett inlägg på Twitter, där Sveriges riksantikvarie Lars Amréus angående angreppen på statyer skriver ”Säger inte att alla statyer för alltid ska stå kvar. Men det finns nog med orättvisor i vår egen tid som bör åtgärdas. Att försöka ställa historien till rätta kanske alltid inte gagnar det syftet”.

Läs även: Churchillstaty vandaliserades av Black Lives Matter: ”Var en rasist”

Björinge menar emellertid att ”statyer som har störtats av upprepade folkmassor genom åren” utsatts för det eftersom de ”speglat förtryckarnas värderingar”, och tar som exempel nedrivna statyer av ”Lenin, Marx, Saddam Hussein med flera”.

Frågan är enligt Björinge om det är ”rätt att upplåta allmänna platser åt spridning av antidemokratiska värderingar?”

Som ett exempel på en staty som sprider ”antidemokratiska värderingar” tar Björinge upp ”envåldshärskaren Karl XII”, och föreslår att statyn av denne ersätts med en staty av ”klimataktivisten Greta Thunberg eller åtminstone med diplomaten och fredspristagaren Dag Hammarskjöld!”.

Detta för att bägge enligt Björinge ”har bidragit till en mänskligare och mer hållbar värld”.

Läs även: Nytt krav på att Gandhi-staty tas bort: ”En fascist, rasist och sexuell förbrytare”

I samband med Black Lives Matters-demonstrationerna med anledning av George Floyds död har statyer i USA och Europa attackerats med bland annat klotter och röd färg, och i flera fall rivits.

Bland de statyer som rivits märks statyer över Belgiens tidigare kung Leopold II, som också var kolonialherre över Kongostaten under den så kallade ”gummiterrorn”, och slavhandlaren Edward Colston i Bristol.

Men statyattackerna har inte stannat där. En staty av Winston Churchill har klottrats ned med påståendet att han var rasist, och krav har ställts att statyer av Mahatma Gandhi och Carl von Linné tas bort.

I USA har statyer av prominenta personer från sydstaternas konfederation attackerats och rivits, men också en staty av landets grundare Thomas Jefferson, som revs av demonstranter i Portland, Oregon på lördagen. 

I Boston har en staty av Cristoffer Columbus fått huvudet avhugget, och resten av statyn har tagits bort. Enligt borgmästare Marty Walsh ska man ha en ”konversation” om huruvida statyn av Columbus, som vandaliserats flera gånger tidigare, kommer att sättas upp igen.

– Just den här statyn har utsatts för upprepad vandalisering här i Bosten, och med tanke på den konversation som vi definitivt har just nu i staden Boston och resten av landet, kommer vi också ta oss tid att bedöma den här handlingens historiska mening, sade Walsh enligt CBC Boston.

Även i Richmond, Virginia, revs en Columbus-staty av demonstranter som kastade den i en sjö.

Läs även: Macron: ”Kommer inte ta ned någon staty”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag