Strömmer om Botkyrkahärvan: ”Städa upp i ditt parti, Magdalena”

Bild: Fanni Uusitalo / Prime Ministers Office Finland CC BY 2.0 / Klara Söderberg / Pressbild
  • Söndag 18 jun 2023 2023-06-18
E-post

I en läckt ljudinspelning som publicerats av Aftonbladet sätter S-ledningen i Botkyrka press på fritidsnämndens ordförande att lätta på bidragsreglerna för att på så sätt kringgå stoppet av utbetalningar till ABF i kommunen. Efter den senaste vändningen i härvan kräver nu Gunnar Strömmer (M) att Magdalena Andersson agerar. ”Dags att städa upp i ditt parti”, skriver justitieministern på Facebook.

Tidigare i år röstades kommunstyrelsen ordförande Ebba Östlin (S) bort av sitt eget parti i Botkyrka, i vad som beskrivits som kuppartade former.

Östlin hade tidigare varit med och strypt bidragen till det S-märkta studieförbundet ABF i kommunen. Detta efter att det framkommit att gängkriminella vistats i de fritidsgårdar som drivits av ABF iförda skyddsvästar och vapen.

I och med att man frös det årliga bidraget på nio miljoner kronor stängdes fritidsgårdarna. Därefter följde en härva där personer kopplade till gängkriminalitet uppges ha varit med och röstat bort Östlin.

Historien fick en ny vändning i veckan när Aftonbladets Oisín Cantwell kunde avslöja att tio socialdemokratiska ledamöter i Botkyrka kommunfullmäktige har skrivit ett brev till partisekreterare Tobias Baudin, där de larmar om att politiker som försvarat beslutet att stänga fritidsgårdarna rensas ut och ersätts med politiker lojala med ABF-fraktionen.

Läs mer: S-politiker larmar om utrensningar och hot i Botkyrka

Emanuel Ksiazkiewicz (S), kommunstyrelsens ordförande sedan mars i år, pekas ut som drivande i påtryckningarna. Men Botkyrkas starke man tillbakavisar anklagelserna i brevet.

– Brevet är ledsamt och bisarrt att ta del av, och långt ifrån sanningen, säger han till Aftonbladet.

Att det skulle försiggå utpressning och försök till regeländringar för att åter öppna bidragskranen till ABF avfärdar han som lögner.

– De uppgifterna är helt osanna, det finns inga sådana förslag någonstans. ABF:s fritidsgårdar är ett avslutat kapitel och det finns inget intresse från dem att starta upp någon ny i kommunen, säger Ksiazkiewicz.

Vidare berättar han i intervjun att man snarare vill göra det svårare för föreningar att lura kommunen och att det som betalats ut felaktigt ska återbetalas.

Ljudinspelning ger annan bild

En läckt ljudinspelning från ett möte som publiceras av Aftonbladet ger emellertid en annan bild än den Ksiazkiewicz, som står nära ABF i Botkyrka, försöker förmedla.

I mötet, som enligt Aftonbladets Oisín Cantwell ägde rum i maj, försöker den lokala S-ledningen sätta press på fritidsnämndens ordförande Robert Aslan (S) att lätta på bidragsreglerna. Robert Aslan är en av dem som författat brevet till partiledningen.

Oisín Cantwell konstaterar att mötet inte framstår som hotfullt eller innefattar några utpressningsliknande situationer som S-ledamöterna slagit larm om i brevet. Däremot råder det inga tvivel om att styrelsen utsätter Aslan för hård press om att lätta på regelverket.

”Och under den 30 minuter långa diskussionen säger inte Ksiazkiewicz någonting som ens är i närheten av det han påstod i Aftonbladet i går. Inte ett ord om att ambitionen är att en formulering i reglerna ska ändras från att återbetalning ’kan’ krävas till ’ska’. Ingen annan i styrelsen resonerar heller i sådana termer”, skriver Cantwell.

Strömmer: ”Dags att städa upp”

En som reagerar kraftfullt på den läckta ljudinspelningen är justitieminister Gunnar Strömmer. I ett inlägg på Facebook vänder han sig direkt till S-ledaren Magdalena Andersson.

”Dags att städa upp i ditt parti, Magdalena Andersson”, skriver justitieministern.

Strömmer tillägger därefter att han själv varit hovsam i kommentarerna kring Botkyrkahärvan och att fler partier än S har upplevt påtryckningar från kriminella genom åren.

”Men: Det får aldrig råda någon tvekan om att partier i sådana här fall gör allt vad som står i deras makt för att reda ut vad som hänt och fatta nödvändiga beslut för att städa upp.”

”När det gäller S i Botkyrka, och S-partiledningens hantering av denna härva, uppstår hela tiden nya frågetecken”, skriver han och uppmanar avslutningsvis Andersson att kliva fram och städa upp i sitt parti.

Även i Botkyrka höjs röster efter den läckta ljudinspelningen. Bland annat från Socialdemokraternas samarbetsparti Centerpartiet, vars kommunalråd Dag Ahlse kräver Ksiazkiewicz avgång om uppgifterna i inspelningen stämmer.

– Emanuel Ksiazkiewicz har tittat mig i ögonen och lovat mig att han inte ska besluta eller lägga sig i frågor som rör ABF, eftersom att hans nära vän är ombudsman inom ABF Botkyrka Salem. Det är jäv. Om det här stämmer måste han avgå omedelbart, säger kommunalrådet Dag Ahlse (C) till Aftonbladet.

Läs även: ABF om verksamheten i Botkyrka: ”Ingen gängkriminell infiltration”

Läs även: ”Här finns stora bidrag att få utan att du behöver avlossa ett enda skott”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag