Student vann i Högsta domstolen – får tillbaka studieavgifter för dålig utbildning

Connie Dickinson. Foto: Centrum för rättvisa
  • Tisdag 17 apr 2018 2018-04-17
E-post 186

VÄSTERÅS Mälardalens högskola förlorade i Högsta domstolen och måste betala tillbaka två tredjedelar av den studieavgift som amerikanskan Connie Dickinson betalade för en undermålig utbildning.

Connie Dickinson ska få tillbaka 114 000 kronor, två tredjedelar av studieavgifterna för en matematikutbildning på Mälardalens högskola som inte höll måttet. Undervisningen brast på flera sätt, bland annat hade lärarna dåliga kunskaper i undervisningsspråket engelska.

– Jag har kämpat för det här i fyra års tid. Nu känner jag både lättnad och glädje, säger Connie Dickinson i ett pressmeddelande.

Nuförtiden måste utomeuropeiska personer som kommer till Sverige betala för sina studier själva. Connie Dickinsons studieavgift var 55 000 kronor per termin, men när utbildningen visade sig ha många brister ville hon ha pengarna tillbaka. Hon fick rätt i tingsrätten men högskolan tog saken ända till Högsta domstolen, där hon nu har fått rätt igen.

Centrum för rättvisa, som har varit Connie Dickinsons ombud under rättegången, tycker att domen är ett viktigt klargörande.

– Det domstolen klargör i domen är att utländska studenter som betalar studieavgift för sin utbildning inte bara har skyldigheter gentemot högskolan utan också rättigheter. När en högskola säljer en utbildning till utländska studenter, då har de ett ansvar för att den utbildningen håller en godtagbar kvalitet, och då måste de också betala tillbaka pengarna om de inte lever upp till detta, säger Johannes Forssberg, jurist på Centrum för rättvisa, till Nyheter Idag.

Ska även betala rättegångskostnaderna

Eftersom domen kommer från Högsta domstolen blir den också vägledande för lägre instanser i framtida fall.

– Frågan är inte bara avgjord för Connie utan även för andra studenter som är i hennes situation, säger Johannes Forssberg.

Han utesluter inte att det nu kan komma fler liknande fall där missnöjda studenter vill ha sina pengar tillbaka.

– Det utgår jag ifrån. Det är många studenter som kommer till Sverige och betalar för utbildning, och man kan tänka sig att det finns andra fall där utbildningen har brustit på ett allvarligt sätt. Den här domen öppnar även för dem.

Högsta domstolen dömde också Mälardalens högskola att betala Connie Dickinsons rättegångskostnader på 41 360 kronor.

Läs även: Högsta domstolen: Brottsligt att bruka cannabis mot smärta

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag