Studie: Majoritet av våldtäktsmän har utländsk bakgrund

Foto: Kat Jayne/Creative Commons
  • Onsdag 24 feb 2021 2021-02-24
E-post 1480

SVERIGE Första och andra generationens invandrare är i majoritet bland dömda våldtäktsmän. Det visar en ny studie av forskare från Lunds universitet.

Forskarna, däribland Ardavan Khoshnood, presenterar sina fynd i artikeln ”Swedish rape offenders – a latent class analysis” i tidskriften Forensic Sciences Research.

Forskarna har studerat data om 3 039 dömda våldtäktsmän. Det handlar om alla individer som dömts för våldtäkt, grov våldtäkt samt försök till dessa brott mellan åren 2000 och 2015, och som var mellan 15 och 60 år. Man har också begränsat sig till våldtäktsbrott mot vuxna kvinnor.

Resultaten visar bland annat att en majoritet av våldtäktsmännen var första eller andra generationens invandrare (59,3 procent). 40,7 procent av våldtäktsmännen var alltså födda i Sverige med svenskfödda föräldrar.

47,8 procent av gärningsmännen föddes utomlands. Bland dessa invandrare var Mellanöstern/Nordafrika den vanligaste födelseregionen (34,5 procent) följd av resten av Afrika (19,1 procent) och Östeuropa (15 procent).

Forskarna noterar att dessa resultat är i linje med andra studier som har gjorts i Sverige och i våra grannländer. De menar dock att mer forskning behöver göras för att förstå orsakerna till överrepresentationen bland män med invandrarbakgrund.

Läs även: MUCF öppnar granskningsärende mot Ung vänster

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag