Studio Ett avbokade Ann Heberlein – utan förklaring

Ann Heberlein. Foto: Frankie Fouganthin
  • Onsdag 22 aug 2018 2018-08-22
E-post 1136

SVERIGE Ann Heberlein var inbjuden till Sveriges Radios Studio Ett för att prata om den koppling hon ser mellan våldtäkter och gärningsmännens ursprung – men blev avbokad med kort varsel. Nu ska hon istället medverka i Henrik Jönssons livestreamade valspecial.

Debattören och riksdagskandidaten Ann Heberlein (M) säger att hon var inbjuden till radions Studio Ett angående Uppdrag gransknings kommande program om våldtäktsmäns ursprung, där hon också medverkar. Men med bara timmar kvar till sändning avbokades hon – utan att få någon förklaring.

– Jag sade att det var väldigt tråkigt, för jag är nog en av de i Sverige som är bäst på att prata om de här sakerna, så jag hoppas att ni får en värdig ersättare till mig, säger Heberlein.

I programmet som sändes klockan 16 medverkade istället föreläsaren Mustafa Panshiri och Uppdrag gransknings ansvarige utgivare Ulf Johansson.

Läs mer: Uppdrag granskning om våldtäktsdömda: Nästan 60 procent är födda utomlands

SVT:s granskande reportrar har kommit fram till att invandrare och i synnerhet afghaner är överrepresenterade som gärningsmän i våldtäkter. Det är något Ann Heberlein också har kommit fram till i sin bok Våldtäkt och kultur, och hon är övertygad om att kulturen är en viktig orsak till överrepresentationen. Det afghanska samhället skiljer sig avsevärt från den svenska, säger hon.

– Det är i princip en total segregation mellan män och kvinnor. Kvinnor går inte ut utan att vara helt täckta. Män träffar inte några kvinnor förutom sin mamma och sina systrar förrän han gifter sig, och det är arrangerade äktenskap. Så i allmänhet träffas man första gången den dag man gifter sig, säger Ann Heberlein.

– Sexualitet är helt tabu i Afghanistan, det är ingenting man över huvud taget talar om.

Läs också: ”Vi är rädda för rasismen”: Sarnecki om varför forskare har ignorerat kulturella förklaringar

Twitter kommenterar Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg Uppdrag gransknings program, som han menar inte kommer att göra något större avtryck i debatten. Däremot tror han att det kan hjälpa Ann Heberleins kandidatur till riksdagen: ”Möjligen så blir Heberlein inkryssad ändå men eftersom hennes bok och ’forskning’ handlar om detta ger SVT onekligen draghjälp till personvalskampanjen.”

Heberlein själv är inte lika intresserad av hur programmet påverkar hennes chanser i valet:

– Däremot är jag glad över att ämnet äntligen är på agendan och jag hoppas att detta inte är slutpunkten för diskussionen, för det här är en viktig diskussion. Det handlar faktiskt om kvinnors och flickors rätt och möjlighet att vistas trygga i det offentliga rummet, och det är väl ändå något som vi måste värna om.

Den som vill se Ann Heberlein prata mer om kopplingen mellan våldtäkt och kultur kan titta på Youtubern Henrik Jönssons livestreamade valspecial på onsdagskvällen klockan 20. Man kan även läsa en längre text som hon har skrivit om saken på Ledarsidorna.

Läs även: Efter Expos nazistdrev – Ann Heberlein funderar på att dra sig undan offentligheten

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag