Suhonen varnar för Socialdemokraternas ”utplåning” i nästa val

Foto: Nyheter Idag samt Frankie Fouganthin / Wikimedia Commons
  • Lördag 1 jun 2019 2019-06-01
E-post 1701

Socialdemokraterna har blivit ett elitistisk parti för medelklassen inne i städerna. Om inget görs åt detta riskerar partiet att ”utplånas” i nästa val, varnar Daniel Suhonen på Aftonbladets ledarsida. ”Var är reformerna och förslagen som får människor att lita på socialdemokratin igen?” frågar han retoriskt.

I EU-valet för en vecka sedan såg det först ut som att Socialdemokraterna fick ett hyggligt resultat, men senare under söndagskvällen stod det klart att partiet backar även denna gång, nu till 23 procent stöd. Nu varnar Daniel Suhonen från tankesmedjan Katalys för att Socialdemokraterna riskerar ”utplåning” i nästa val.

I en ledartext publicerad i Aftonbladet berättar han att i SVT:s sändning från Socialdemokraternas valvaka syntes bara partitoppar i bild.

”De vanliga partimedlemmarna hade tydligen en andra klassens valvaka tvärs över gatan. De som gjort jobbet fick betala sin varmkorv. På det sättet lyckades ändå Socialdemokraterna tydliggöra dagens klassamhälle”, poängterar Suhonen.

Han konstaterar även att ”vanliga människor lyser med sin frånvaro i dagens socialdemokrati”. Istället har S kommit att bli ett elitistiskt parti för högutbildade människor inne i storstäderna.

I sociala medier har Suhonens kritik mot Socialdemokraterna fått stor spridning. ”Absolut briljant” lyder ett av värdeomdömena. ”Alla partier skulle behöva en Daniel Suhonen”, skriver författaren Joel Halldorf.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag