Sunak sågas efter transskämt: ”Upptagen med att förklara att kvinnor har penisar”

Rishi Sunak. Foto: Lauren Hurley / No 10 Downing Street
  • Måndag 19 jun 2023 2023-06-19
E-post

I en läckt video som publiceras av HBTQ-tidningen Pink News drar Rishi Sunak ned skrattsalvor efter ett skämt om transfrågan. Nu anklagas Storbritanniens premiärminister för att håna transpersoner.

Det drygt en halvminut långa klippet ska enligt Pink News ha spelats in från en tillställning med flertalet konservativa parlamentsledamöter den 5 juni.

I filmen hörs Sunak hålla tal inför den samlade gruppen. Hans fokus riktas då mot Liberaldemokraternas partiledare Ed Davey, som i ett uppmärksammat klipp från en radioshow argumenterade för att en kvinna ”uppenbarligen” kan ha en penis.

– Ni har förmodligen sett att han var upptagen med att förklara för allihopa att kvinnor uppenbarligen har penisar, säger Sunak i klippet och drar ned skrattsalvor.

– Ni vet alla att jag är en stor förespråkare av att alla ska studera matte tills man är 18. Men det visar sig att vi måste fokusera på biologi till 18, fortsätter han.

Läs även: Våldtog och bytte kön – flyttas från kvinnofängelse efter ramaskri

Personen som delade klippet med Pink News är upprörd över premiärministerns skämt.

– Du hade aldrig skämtat om andra marginaliserade personer på det sätt som han skämtade om transpersoner, säger källan till tidningen.

Samtidigt som flera hörs skratta i den läckta videon ska en del yngre personer vid tillställningen ha sett obekväma ut av skämtet, uppger källan.

Läs även: Här häcklas komikern efter skämt om transinfluencer

Läs även: Ricky Gervais ökar säkerheten efter dödshot

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag