Superhyckleriet: Så dränerar de rödgröna krisande SJ på otroliga 1,7 miljarder

Nu pungslår de rödgröna SJ på otroliga 1,7 miljarder – pengar som de förra året ville skulle återinvesteras för att göra tågtrafiken bättre. Bilden är ett montage. Foto: Frankie Fouganthin
  • Måndag 14 sep 2015 2015-09-14
E-post 11824

STOCKHOLM Nu kan Nyheter Idag avslöja dokumentet som Åsa Romson inte vill att du ska läsa. Den 25 september väntas en extra bolagsstämma i SJ AB fatta beslut om att tömma bolaget på otroliga 1,7 miljarder kronor i utdelning till den rödgröna regeringen. – SJ har gått med vinst i flera år men tvingas ändå skära ner eftersom vinsten gått till Anders Borgs kassa. I stället borde de ha satsat för att stärka tågtrafiken, sade Åsa Romson förra året när hon själv satt i opposition.

Nu kan Nyheter Idag avslöja ännu en superskandal som omger vice statsminister Åsa Romson och hennes regeringskollega Gustav Fridolin. Ett dokument, som Nyheter Idag tagit del av, visar att den rödgröna regeringen planerar att dränera tågbolaget SJ AB på otroliga 1700 miljoner kronor.

Beslutet väntas bli verklighet den 25 september i samband med en extrainsatt bolagsstämma, en stämma som enbart har en beslutspunkt på dagordningen – att bevilja utdelningen. Samtidigt rapporterar Dagens Nyheter så sent som idag att SJ måste spara in på nattågstrafik till Jämtland på grund av att linjen inte är lönsam nog.

Krävde att vinster skulle återinvesteras – Nu plundrar de själva bolaget

I januari förra året aviserade SJ AB ett omfattande sparpaket som resulterade i att 400 personer fick lämna sina jobb. Bakgrunden var att dåvarande alliansregering krävde att bolaget ska gå med vinst. När nyheten om massuppsägningar inom SJ blev ett faktum var Åsa Romson inte nådig med sin kritik om att använda tågtrafiken och SJ AB som en vinstmaskin åt staten.

– Det är ett resultat av alliansens misslyckade tågpolitik. SJ har gått med vinst i flera år men tvingas ändå skära ner eftersom vinsten gått till Anders Borgs kassa. I stället borde de ha satsat för att stärka tågtrafiken, sade då Åsa Romson till Aftonbladet.

Hennes språkrörskollega i Miljöpartiet, Gustav Fridolin, gick ännu hårdare fram i sin kritik mot att plocka ut pengar ur SJ. Även han menade att pengarna istället borde återinvesteras för att stärka upp tågverksamheten inom ett krisande SJ.

– Det här är en spark i magen på alla oss som har stått och frusit på en perrong och väntat på ett tåg som blivit försenat, och försökt ta reda på när tåget kommer eller om det kommer över huvud taget. Nu gör man en stor nedskärning ytterligare i det trafikbolag som har krav och borde ha huvudansvar för att det rullar tåg som går och kommer i tid i Sverige.

– Det här kommer förvärra situationen på den svenska järnvägen ytterligare, konstaterade Fridolin.

När tidningen Aftonbladet förra året frågade Fridolin om varför det blivit så här, var han inte nådig i sin kritik mot dåvarande Alliansregeringen. Även Fridolin kopplade vinstuttagen till nedskärningar i verksamheten – en verksamhet av tågtrafik som återkommande beskrivits i termer av krisande och dåligt eftersatt.

– Det här handlar om att regeringen och Alliansen har mjölkat SJ på pengar. De sista åren har man höjt kraven på att SJ ska leverera vinst till finansdepartementet och Anders Borgs kassakista. Varje år har SJ levererat in en halv miljard i vinst och nu har man inte pengar kvar och då måste man skära ner. Det är resultatet av en medveten politik där man tar tågresenärernas pengar för att sänka skatten istället, svarade då Fridolin.

Nu när Romsons och Fridolins eget miljöparti sitter vid makten, resulterar deras egen ”medvetna politik” till att mjölka SJ AB på mer än tre gånger så mycket pengar i vinstutdelning i samband med den extra bolagsstämman. Men skandalen stannar långt ifrån där. Så sent som i april i år beviljades ytterligare en utdelning om nästan 230 miljoner kronor. Det betyder att de rödgröna mjölkat SJ på nästan två miljarder, bara i år.

Vägrar svara på våra frågor – istället lägger de locket på

När Nyheter Idag söker Åsa Romson via telefonnummer till hennes pressekreterare på Miljöpartiets hemsida svarar den förre detta journalisten Matilda Uusijärvi Ek. Hon är egentligen pressekreterare hos Per Bolund i Miljöpartiet, men lovar att hjälpa oss om vi skickar ett sms med våra frågor.

Trots att Nyheter Idag skriver ett utförligt sms med en rak fråga om Åsa Romson ändrat uppfattning i frågan om pengar i SJ bör återinvesteras i tågtrafiken, kommer aldrig något svar. När vi åter försöker ringa till Matilda ett dygn senare är det ingen som svarar i telefonen.

Vill du bidra till fler granskningar av den rödgröna regeringens politik? Bidra med en slant via Swish till telefonnummer 0700 90 61 90.

Nedan hör du när Gustav Fridolin gick till totalattack i en intervju med Aftonbladet mot dåvarande regering när de plockade ut 0,5 miljarder i vinst ur SJ. Nu när de själva plockat ut nästan fyra gånger mer ur samma bolag går det inte att få en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag