(S)vänger om kärnkraften i sista stund – från ”ganska dåligt” till ”ganska bra”

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0/Daniel Kihlgren/CC BY-SA 3.0
  • Torsdag 1 sep 2022 2022-09-01
E-post

Socialdemokraterna har som enda parti inkommit med ändringar till SVT:s valkompass – bara 11 dagar innan valet. En ändring handlar om kärnkraftsfrågan, där partiet ändrar sin ståndpunkt från att det är ”ganska dåligt” att bygga ut kärnkraft till att det är ”ganska bra”, rapporterar SVT.

– Vi skickar ut dessa redan i juni och partierna får då veta att de har fram till sista augusti att meddela eventuella ändringar, , säger Mikael Pettersson, projektansvarig för SVT:s valkompass, till SVT.

– Socialdemokraterna är det enda partiet som hört av sig för ändringar när det gäller Riksdagskompassen som jag känner till, tillägger han.

Socialdemokraterna har tidigare varit negativa till ny kärnkraft, men när partiet nyligen presenterade en plan för produktion av billig el ingick ett förslag om att underlätta för investering i kärnkraft.

– Energifrågan har ju blivit en av de hetaste valfrågorna och det är intressant att partiet ändrar sig så tätt inpå valet, säger Mikael Pettersson.

Socialdemokraterna har även ändrat inställning i en fråga om i vilken grad polisen ska få använda hemlig avlyssning och övervakning utan brottmisstanke, från att polisen ska få avlyssna ”lite mer” än i dag till ”mycket mer”.

Läs även: Hör Palmes legendariska totalsågning av C i kärnkraftsfrågan

Läs även: Stenevi ”vill att vi ska ha Europas lägsta elpriser” – säger fortsatt nej till kärnkraft

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag