”Svårt att framstå som folkliga” – så skadas SD av kvittoskandalerna

SD-ledaren Åkesson samt Reslow och Jakobsson. Foto: Nyheter Idag samt riksdagen
  • Onsdag 12 feb 2020 2020-02-12
E-post

Sverigedemokraterna tar skada av skandalerna runt Patrik Reslow och Stefan Jakobsson, där den senare nu står åtalad misstänkt för bedrägeri. Det säger Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg till Nyheter Idag.
– En grej som jag faktiskt tror skadar SD mer än själva skandalerna är att partiledningen ser ut att hålla dem om ryggen.

Hos SD-väljare uppfattas partiet stå utanför vad som beskrivs som ett etablissemang, men den bilden kan vara på väg att krackelera. I Aftonbladets granskningar ”maktens kvitton” har riksdagsledamöter från flera partier avslöjats med oegentligheter, men SD:s förre detta riksdagsledamot Stefan Jakobsson sticker ut ur mängden.

Han står även åtalad just nu för närmare 40 bedrägerier. Dessa avser bland annat nattliga taxiresor och hotellvistelser med en kvinnlig partikollega.

Vad gäller Patrik Reslow, som tidigare varit riksdagsledamot i M men nu företräder SD, har Aftonbladet visat att han lämnat olika uppgifter vid ett tiotal tillfällen. Men den utredningen lades ner eftersom åklagaren inte hittade några vittnen.

Emellertid har både Reslow och Jakobsson blivit föremål för omfattande medierapportering om misstänkt fiffel.

Skandalerna skadar Sverigedemokraterna

Att politiker i riksdagen fifflar är i sak inget nytt. Ett av de mest omtalade fallen i Sverige rör Socialdemokraternas förre detta statsministerkandidat Mona Sahlin som vid flera tillfällen uppmärksammats för oegentligheter. Men att SD nu förekommer i liknande sammanhang kommer på sikt påverka bilden av SD som ett parti utanför etablissemanget.

Det förklarar Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg för Nyheter Idag.

– Jag tror det är svårt för SD att fortsätta framstå som särskilt folkliga med företrädare som beter sig såhär. Om det är något man vet om svenska väljare så är det väl att de aldrig glömmer sånt här.

Men trots det uppenbara fusket från Jakobssons sida har inte partiledningen tagit sin hand från honom. Före valet 2018 drog Jakobsson tillbaka sin kandidatur till riksdagen när fifflet uppdagades av Aftonbladet – men han försvann aldrig helt från partiet. Idag är han anställd som tjänsteman för partiets räkning, trots att han alltså står åtalad för upprepade fall av bedrägeri.

Även när det kommer till Patrik Reslow, som formellt aldrig blev åtalad, har partiledningen i SD gett ett fortsatt stöd.

– En grej som jag faktiskt tror skadar SD mer än själva skandalerna är att partiledningen ser ut att hålla dem om ryggen, förklarar Lindberg.

En del SD-väljare skulle förmodligen invända att sådant här förekommer i alla partier. Håller du med om det påståendet?

– Kvittoskandaler? Absolut. Men SD:s löfte till sina väljare är ju att de inte är som andra politiker. Nu kan de spela ”Vi blev som dom andra” av Kent hela vägen till banken.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag