SvD/Sifo: 40 procent vill förbjuda koranbränning – nya ansökningar från Salwan Momika

Bild: Tobias Hellsten/CC BY-SA 4.0
  • Fredag 28 jul 2023 2023-07-28
E-post

Tidigare har opinionsmätningar visat att en majoritet vill förbjuda koranbränningar. En ny undersökning visar emellertid att bara 40 procent vill se ett förbud – samtidigt som 96 procent svarar att yttrandefriheten är viktig att försvara.

Tidigare utrikesministrarna Jan Eliasson och Carl Bildt, partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel samt organisationen Civil Right Defenders har alla förespråkat att konranbränningar stoppas. Tidigare har olika opinionsmätningar även visat att uppfattningen har stöd hos en majoritet i Sverige.

En ny opinionsmätning från SvD/Novus visar emellertid att endast 40 procent vill förbjuda koranbränningar, jämfört med 51 procent när DN/Ipsos undersökte samma fråga i april i år.

Läs även: DN/Ipsos: Majoritet i Sverige vill förbjuda koranbränningar

Novus VD Torbjörn Sjöström menar emellertid att det är anmärkningsvärt att så många är för ett förbud.

– Det är ändå en ganska stor grupp människor som tycker så, betydligt fler än vad det största partiet i Sverige mobiliserar, säger han till SvD.

Betydligt fler, 68 procent, anser emellertid att det är mycket viktigt att svenska yttrandefriheten försvaras. 28 procent anser att det är ganska viktigt, medan ynka 3 procent svarar att det inte är särskilt viktigt.

– Yttrandefriheten vill man försvara, men man tycker egentligen inte att bränna en bok är en så viktig del av yttrandefriheten, säger Torbjörn Sjöström.

När det gäller motivet bakom koranbränningarna tror de flesta, 59 procent, att det handlar om att provocera islam, medan bara 25 procent tror att det handlar om att sabotera Sveriges Nato-ansökan. I linje med det tror endast 17 procent att Ryssland ligger bakom koranbränningarna.

1 000 personer intervjuades för undersökningen på måndagen den 25 juli.

Salwan Momika, som stod bakom den uppmärksammade koranbränningen utanför en moské på Södermalm i Stockholm i juni samt en allmän sammankomst där han stampade på koranen utanför Iraks ambassad i juli, har ansökt om tillstånd för tre nya allmänna sammankomster där koranen ska brännas, rapporterar SvD.

En ansökan gäller en allmän sammankomst där koranen ska brännas utanför Irans ambassad den 3 augusti. De andra två gäller allmänna sammankomster med koranbränning på två olika platser den 10 agusti, en i Norsborg i södra Stockholm och en i Stockholms centrum.

Polisen har ännu inte fattat beslut i något av ärendena.

Läs även: Människorättsorganisation: Förbjud koranbränningar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag