SvD/Sifo: 58 procent vill att Sverige tar emot färre flyktingar

Genrebild. Foto: News Øresund - Johan Wessman (CC BY 3.0)
  • Torsdag 1 okt 2020 2020-10-01
E-post 3212

SVERIGE Enligt SvD/Sifos senaste mätning vill nära sex av tio svenskar att Sverige ska ändra lagar och regler för att ta emot färre flyktingar än i dag. Opinionen för att minska mottagandet har nu legat stabilt över 50 procent i flera år.

Frågan som Sifo har ställt är: ”Hur bör Sveriges flyktingmottagande när det gäller uppehållstillstånd till flyktingar och deras anhöriga se ut framöver? Lagar och regler bör ändras så att vi tar emot…”

Färre, säger 58 procent av de svarande. SvD skriver att det är en statistiskt säkerställd uppgång från 54 procent i den senaste mätningen i mars.

Blott åtta procent vill att Sverige tar emot fler flyktingar. 19 procent vill ta emot lika många som i dag medan 15 procent är osäkra.

På längre sikt har opinionen mot flyktingmottagandet ökat rejält. I september 2015 var det knappt 30 procent som ville ta emot färre flyktingar. Det var vid samma tid som Stefan Löfven höll tal om att ”mitt Europa bygger inte murar”.

Fem år senare har andelen stigit till det dubbla. Samtidigt har andelen som vill ha fler flyktingar decimerats.

Sedan juni 2016 har över hälften av de svarande sagt att de vill ha ett stramare mottagande.

Uppdelat på partier är det miljöpartister som i högst grad vill ha fler flyktingar. Var tredje miljöpartist tycker att Sverige ska ta emot fler, följt av 29 procent bland vänsterpartister och 25 procent bland centerpartister.

Endast inom ”det konservativa blocket”, KD, M och SD, finns det en majoritet för att ta emot färre. Bland sverigedemokrater vill 99 procent minska mottagandet. Motsvarande siffror för M och KD är 80 respektive 73 procent.

Läs även: Malmö miljonsatsar – mot afrofobi och islamofobi

Läs även: Åklagare om klanbrotten: Hälften av all assistansersättning kan vara bedrägeri

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag