SvD/Sifo: Majoritet vill ändra lagarna för att minska invandringen

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Lördag 7 mar 2020 2020-03-07
E-post 821

En majoritet, 54 procent, vill ändra lagarna så att färre får uppehållstillstånd, enligt SvD/Sifo. 21 procent vill att Sverige tar emot lika många migranter som idag, och 10 procent vill att Sverige tar emot fler. 14 procent anger att de inte vet.

Mätningen gjordes den 4 till 6 mars, med andra ord efter att Turkiet öppnat gränsen till EU. Opinionen ligger emellertid stabilt med ungefär samma andel svar på de olika alternativen sedan juni 2017.

Läs även: Grekisk Röda korset-chef: Främst ekonomiska migranter vid grekiska gränsen

Sifos opinionschef Toivo Sjörén tror att migrantkrisen hösten 2015 fortfarande påverkar svenskarnas attityder.

– Många relaterar och pratar fortfarande om 2015, oavsett vilket politiskt parti man sympatiserar med. Man återkommer till tidigare flyktingströmmar, säger Sjörén till SvD.

Mätningen visar också vad de olika partiernas sympatisörer tycker, och där är Sverigedemokraterna, föga överraskande, det parti där flest sympatisörer vill se minskad invandring, 98 procent.

Även inom Moderaterna och Kristdemokraterna vill en stor majoritet se en minskad invandring, med 78 respektive 71 procent. Undersökningen visar också att teorin att en stark fraktion bland KD:s väljare vill se en stor invandring verkar vara en myt: bara 3 procent av KD:s väljare vill se en ökad invandring.

Läs även: Erdogan bekräftar: Turkiet öppnar gränsen – grekisk polis skjuter tårgas mot migranter

Regeringspartiet Miljöpartiet är det parti med flest sympatisörer som vill se en ökad invandring, 47 procent, följda av Vänsterpartiet med 41 procent och Centerpartiet långt efter med 15 procent.

I Centerpartiets fall verkar stödet för ungdomsförbundets krav på öppna gränser vara svagt: 18 procent av Centerpartiets väljare vill se en minskad invandring, medan 44 procent är nöjda med dagens nivå.

Frågan som SvD/Sifos respondenter svarat på är ”Hur bör Sveriges flyktingmottagande när det gäller uppehållstillstånd till flyktingar och deras anhöriga se ut framöver? Lagar och regler bör ändras så vi tar emot fler/lika många/färre/vet ej”.

Läs även: CUF inför nya migrantvågen: ”Öppna era hjärtan – och era gränser!”

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag