Svensk tillväxt sämst i EU enligt prognos

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Lördag 16 jul 2022 2022-07-16
E-post

En ekonomisk prognos från EU-kommissionen visar att Sverige kommer ha den sämsta tillväxten av alla EU-länder både detta år och nästa. Enligt prognosen beror den dåliga svenska tillväxten på den ”sårbara hushållssektorn och globala faktorer”.

Den svenska tillväxten kommer enligt prognosen vara 1,3 procent år 2022 och 0,8 år 2023, jämfört med 2,7 och 1,5 för hela EU samma år.

Samtidigt hör Sverige till de länder som enligt prognosen kommer ha lägst inflation i EU under 2022, med 6,6 procent jämfört med 17 procent för hårdast drabbade Estland och Litauen och 8,3 procent för hela EU. Bara Finland, Frankrike och Malta kommer ha lägre inflation än Sverige enligt prognosen.

Läs även: Skenande inflation i Sverige – når nya toppnoteringar

Den senaste prognosen är dystrare sedan den förra som kom i maj.

– Vår tillväxtprognos har reviderats ned betydligt för 2023, säger EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni enligt Europaportalen.

Den viktigaste faktorn bakom den dystrare prognosen är den ryska invasionen av Ukraina, men även den låga global tillväxten har påverkat prognosen.

Läs även: Rekordhögt elpris – då skyller Bolund (MP) på Moderaterna

Läs även: Experten: Här är de politiska beslut som ledde till nedlagd kärnkraft

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag