Svensk vinner norskt pris för dokumentären som SVT inte vill sända

Henrik Evertsson gjorde dokumentär om NMR. Foto: Javier Auris / NRK
  • Tisdag 23 okt 2018 2018-10-23
E-post 578

NORGE Den svenske journalisten Henrik Evertsson har vunnit priset som Årets frilansare i Norge för sin dokumentär om Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Filmen har visats i norsk tv och i norska skolor – men i Sverige har SVT avböjt att sända den.

– Först trodde jag att det måste ha varit ett misstag på något sätt. Sedan blev jag väldigt glad naturligtvis. Det är en stor ära att få det där priset, säger Henrik Evertsson.

Norska journalistförbundet delar årligen ut priset som Evertsson nu har fått för sin dokumentär Rasekrigerne – en film där han följer medlemmarna i nationalsocialistiska NMR under flera år.

– Jag var intresserad av att höra hur de tänker och vad de står för och varför den här kampen är så viktig för dem. Jag ville prata med dem och inte om dem, sade Evertsson i en tidigare intervju för Nyheter Idag.

Prissumman till Årets frilansare är 20 000 norska kronor, vilket är ungefär lika mycket i svensk valuta. Det kommer att gå till nya projekt – som han dock inte vill avslöja något om i nuläget.

Dokumentären visades först i norska NRK:s program Brennpunkt och har senare visats för niondeklassare i skolor runt om i landet. Henrik Evertsson har förstått det som att man visar filmen i samband med att eleverna besöker nazisternas koncentrationsläger.

Høyre-politikern Torbjørn Røe Isaksen, som då var utbildningsminister i den norska regeringen, rekommenderade filmen på sin Facebooksida i slutet av förra året.

Men filmen har också fått kritik av främst den politiska vänstern och antirasistiska organisationer för att den låter nationalsocialisterna komma till tals och förklara sig själva.

I Sverige har den prisade dokumentären fått betydligt mindre uppmärksamhet än i grannlandet – trots att den till stor del handlar om NMR:s verksamhet i vårt land. SVT:s Uppdrag granskning har tackat nej till att sända filmen med motiveringen att den är mer av en dokumentär än ett granskande program.

– Jag tycker det är tråkigt att den inte visas, för det är huvudsakligen en svensk film. Den tar mycket avstamp i Nordiska motståndsrörelsens aktiviteter i Sverige under ett par års tid. Man får insyn bland annat i dialogpolisens arbete, säger Henrik Evertsson.

Han kommer från Östersund men har studerat och jobbat i Norge under de senaste tio åren. Nu ser det ut som att han kommer att bo kvar ett tag till – och han säger att det finns vissa fördelar med att jobba som journalist i Norge snarare än i Sverige.

– Det finns en del ämnen som är väldigt, väldigt svårjobbade i Sverige. Om man ska kalla det politisk korrekthet eller om det bara är att man är sensitiv eller lite försiktig – vad det grundar sig i är svårt att säga.

– Jag tycker att det fria ordet är lite mer fritt här. Man är inte rädd för debatter, säger Evertsson.

Läs även: Dan Park: ”Det är alltid någon som går fram och spottar mig i ansiktet”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag