Svenska bönder väntar på en halv miljard kronor i stöd – kan inte betalas på grund av it-problem

Foto: Pixabay
  • Måndag 6 aug 2018 2018-08-06
E-post 1167

SVERIGE Svenska bönder går igenom en omfattande kris och regeringen har lovat att betala ut krisstöd. Många bönder väntar däremot fortfarande på stöd från 2015, 2016 och 2017 som ännu inte betalats ut, på grund av it-problem.

Tusentals bönder i Sverige väntar på att få EU-stöd för 2015, 2016 och 2017. Bönderna har utlovats krisstöd från regeringen men Jordbruksverket kan inte betala ut de pengar som bönderna är berättigade till sedan tidigare år på grund av problem med it-systemet, det uppger Dagens Nyheter.

Sveriges lantbrukare är i en kris till följd av den omfattande torka som drabbar Sverige. De svenska bönderna upplever just den värsta skörden på över 25 år och enorma mängder vete kommer importeras.

LÄS ÄVEN: Paniksituation för svenska bönder – Sämsta skörden på över 25 år

För att hantera den svåra situationen riktade sig den svenska regeringen till EU för att be om tillåtelse för att tillsätta ett krispaket. Sverige fick tillstånd att skjuta till lite extra krispengar till bönderna men nekas att ta del av den europeiska krisfonden.

LÄS ÄVEN: Sverige ber EU om lov för att få hjälpa bönderna – Kommer inte få några krispengar från kommissionen

Nu har krisstöd utlovats till de svenska bönderna men eko-bonden Clas-Göran Gillerstrand i Vingåker konstaterar att krisstödet från regeringen är inget i jämförelse med det ekostöd och betesstöd från 2017 som han fortfarande väntar på.

– Krisstödet skulle för mig innebära runt 15 000 kronor, och visst, det är bra. Men det vore ännu bättre om vi fick betalt för det vi har gjort, och i tid. De borde börja i den änden hellre än att kladda med krisstöd, berättar Gillerstrand till Dagens Nyheter.

Jordbruksverket har inte betalat ut pengarna i tid en enda gång sedan 2015. Situationen har gått så långt att Gillerstrand har varit tvungen att låna pengar från banken för att täcka kostnaderna.

Enligt Mirja Hjers, Jordbruksverkets tillförordnade divisionsdirektör för utbetalningsavdelningen, beror betalningsproblemet på det nya stödprogram som kom 2015 och som innebar att datasystemen måste byggas om. Det har Jordbruksverket hållit på med i tre år.

Många bönder undrar nu vad som kommer hända med krispengarna och när de kommer betalas ut.

– De pengarna är uppdelade i två delar. De 400 miljoner kronor som ska betalas ut i december i år klarar vi som det ser ut med våra befintliga system. Resterade 760 miljoner ska fördelas enligt dialog med branschen, och det arbetet pågår nu, så för de pengarna vet vi inte, säger Hjers.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag