Svenska Filminstitutet slopar krav på ”normkreativitet” efter kritik

Filmhuset i Stockholm. Foto: Mark Standley/Svenska Filminstitutet
  • Onsdag 31 jan 2018 2018-01-31
E-post 121

STOCKHOLM I november kom nyheten att Svenska Filminstitutet införde nya krav på producenter och produktionsbolag för att få stöd från den statliga stiftelsen. För att få ett ”green card” till att motta stöd var man tvungen att utbildas i ”normkreativitet”. Nu backar man från det kravet efter kritik.

Efter höstens kampanjer mot sexuella övergrepp i bland annat filmbranschen införde Filminstitutet i november kravet på obligatorisk utbildning i ”normkreativitet”.

Redan då var Eva Hamilton, ordförande för branschorganisationen Film & TV-Producenterna, kritisk till förslaget.

– Det är inte Filminstitutets uppgift att ålägga någon sorts moralisk och ideologisk fostran på produktionsbolagen, sade hon till Sveriges Radio.

Kritiken har fortsatt sedan dess mot de gröna korten vars nya krav uppfattas som begränsningar av konstnärlig frihet och yttrandefrihet. Nu har Filminstitutet därför ändrat informationen om de gröna korten och tagit bort ordet ”normkreativitet”.

– Vi har förtydligat eftersom det ledde tankarna helt fel. Vi avsåg från början att arbetet runt en filminspelning ska präglas av icke-diskriminering, och därför har vi förtydligat detta, säger Filminstitutets vd Anna Serner till Kulturnyheterna.

Däremot måste filmbolag ”uppvisa dokumenterad kompetens inom diskriminerings- och arbetsmiljölagstiftning, med fokus på sexuella trakasserier och andra typer av trakasserier”, för att vara berättigade till bidragspengar. För detta ändamål kommer Filminstitutet att erbjuda gratis utbildningar vid behov, skriver stiftelsen på sin hemsida.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag