Svenska freds vill stoppa militärövningar på grund av säkerhetsläget

  • Måndag 17 apr 2023 2023-04-17
E-post 0

Svenska Freds- och skiljedomsföreningen vill stoppa militärövningen Aurora 23 och föreslår att alla militära övningar pausas på grund av det spända säkerhetsläget. Istället menar föreningen att Sverige ska satsa på konfliktförebyggande arbete och diplomati.

Idag inleds Försvarsmaktsövning Aurora 23, den största militära övningen i Sverige på över 30 år. I övningen deltar 30 000 soldater och civil personal från 13 länder förutom Sverige.

Den första utländska truppen som anländer är amerikansk, en bataljon med 700 soldater från USA:s marinkår som kommer över norsk-svenska gränsen vid Storlien på måndagen.

Aurora har planerats i flera år, och för Sveriges del har syftet med övningen varit att leva upp till riksdagens försvarsbeslut 2015 och 2020 om att öka Försvarsmaktens förmåga. Sedan dess har Ryssland inlett en fullskalig invasion av Ukraina, och Sverige har ansökt om medlemskap i Nato.

– Vi är på väg in i alliansen Nato där Sverige kommer att få en helt annan betydelse. Nu måste vi identifiera om vi har rätt resurser och metoder, militärt och civilt, för att ta emot och vara värd för andra länders förband, säger övningsledaren brigadgeneral Stefan Andersson till Dagens Nyheter.

Nu vill Svenska Freds- och skiljedomsföreningen att alla militära övningar, inklusive Aurora 23, stoppas på grund av det säkerhetspolitiska läget, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Att genomföra den största övningen på mer än 25 år precis nu är en enorm felprioritering, säger Kerstin Bergeå, ordförande i Svenska freds- och skiljedomsföreningen, till tidningen.

Enligt Bergeå riskerar Aurora 23 att öka spänningarna ytterligare. I stället anser hon att Sverige bör satsa på konfliktförebyggande arbete och diplomati.

Svenska freds var tidigare mot att Sverige skickar vapen till Ukraina. Men efter interna oenigheter i frågan har man beslutat sig för att inte längre driva frågan.

– Vi driver inte den frågan just nu, utan våran roll är ju att verkligen lyfta det här andra som också står i FN-stadgan, att världens länder har en skyldighet att hantera konflikter med fredliga medel, sade Bergeå i Ekots lördagsintervju den 8 april i år.

Samtidigt kom Bergeå ändå med kritik mot det svenska vapenstödet, som hon menade riskerar att eskalera kriget i Ukraina.

– Vår roll, det är att lyfta de risker, att det är exceptionellt att Sverige ger vapenstöd, vi har inte gjort det. Det ändrar vår praxis, att vi går aktivt in och stöder en part i konflikten. Så det kommer med risker. Är vi med och eskalerar det här till ett storkrig, ett kärnvapenkrig.

Läs även: Lindbergs nya attack på Frick – anklagar för Nato-strul

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag