Svenska gängmedlemmar gripna i Tunisien och Frankrike

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 27 okt 2023 2023-10-27
E-post 0

I slutet av förra veckan greps fem svenska medborgare som misstänks vara kopplade till gängledaren Rawa Majids nätverk Foxtrot av polisen i Tunisien. Nu har ytterligare tre svenska medborgare, där en har kopplingar till ett kriminellt nätverk i södra Stockholm, gripits av polisen i Frankrike. Det finns inga uppgifter om att de båda gripandena hänger ihop.

Fem svenska män har gripits av polisen i Tunisien. Enligt uppgifter till Aftonbladet misstänker polisen att männen tillhör gängledaren Rawa Majids innersta krets.

Männen ska ha gripits i slutet av förra veckan, och enligt lokala medier greps de i en bil på väg till staden Hammamet.

I samband med gripandet ska polisen ha påträffat två pistoler och narkotika. På en bild som polisen i Tunisien har publicerat syns fem svenska pass, nio mobiltelefoner, fem kartor tabletter och en haschkaka. På en annan publicerad bild står fem män med ryggarna vända mot kameran.

Polisen i Sverige misstänker att tre av de gripna är tongivande individer i det så kallade Bronätverket, som kopplas till gängledaren Rawa Majid.

Även tunisisk polis tror att männen är kopplade till nätverket Foxtrot.

– De som gripits har tidigare utretts för att försöka bilda ett narkotikanätverk och åklagaren har pekat ut Rawa Majid och Ismail Abdo som ledarna, säger polisen i Tunisien i ett uttalande till Aftonbladet.

Även fransk polis har gripit svenska medborgare, den här gången tre män av vilka en tillhör ett kriminellt nätverk söder om Stockholm, enligt uppgift till Aftonbladet.

Männen ska ha gripits med falska id-handlingar, och misstänks för urkundsförfalskning. Alla tre är i 20-årsåldern och har tidigare dömts för flera vålds- och narkotikabrott.

”UD och ambassaden undersöker uppgifterna men det är för närvarande inga ärenden för UD. Frihetsberövanden utomlands behöver inte nödvändigtvis bli ärenden för UD. Enligt Wienkonventionen om konsulära förbindelser ska en stat informera vår ambassad/konsulat om en svensk medborgare frihetsberövats, förutsatt att den frihetsberövade själv vill det” skriver Utrikesdepartementet till Aftonbladet.

Det finns i nuläget inga uppgifter som tyder på att gripandet i Frankrike har något samband med det tidigare gripandet i Tunisien.

Läs även: Uppgift: Rawa Majid skyddades av turkisk polischef

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag