Svenska IS-kvinnor gripna av syriska armén – kan dömas till döden

Bild: Voice of America
  • Lördag 28 dec 2019 2019-12-28
E-post 1567

Under hösten rymde en grupp kvinnor, bland dem flera svenska medborgare, från ett fångläger för IS-terrorister i norra Syrien. Nu har kvinnorna gripits av syriska armén och riskerar dödsstraff, enligt pappan till en av kvinnorna.

De svenska kvinnor som rymde från ett fångläger för IS-terrorister i al-Hol i norra Syrien tidigare i höstas har tillfångatagits av syriska armén, enligt uppgifter till SVT.

Sammanlagt ska runt 20-30 kvinnor ha gripits, och av dem har mellan två och sex svenska medborgarskap, uppger pappan till en av kvinnorna till SVT. Kvinnorna befinner sig nu i ett fängelse i Syriens huvudstad Damaskus i väntan på dom.

Pappan ska ha fått ett röstmeddelande från sin dotter som löd: “Alla är i fängelset och de har förhört oss. Och nu väntar vi på att de ska föra oss till domaren, som ska döma oss. Det finns de som säger att de ska utvisa oss, det beror på om Sverige tar emot oss. Vi får se vad som händer med oss och hoppas på det bästa”, enligt SVT.

Läs även: Bildt och Schori: Ta hem IS-terroristerna

Kvinnorna kan dömas inom några dagar, och enligt pappan kan de komma att dömas till döden.

– De riskerar att i värsta fall bli avrättade. Det är allmänt känt att Syrien inte är en rättsstat så vi i familjen är väldigt, väldigt oroliga. Jag vill gärna be den svenska staten och dess representanter, inklusive UD, att ingripa och göra vad de kan för att rädda dessa kvinnors liv, säger pappan.

UD skriver till SVT att man ”känner till uppgifterna och har varit i kontakt med anhöriga men vill i övrigt inte säga något om fallet.”

Läs även: IS-terrorist blir av med danskt medborgarskap: ”Är extremt ledsen”

Läs även: Ännu en IS-terrorist mister danskt medborgarskap

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag