Svenska kraftnät varnar: Risken för roterande frånkoppling i vinter ökar

Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 31 aug 2022 2022-08-31
E-post 216

Nu ökar risken för roterande frånkoppling. Det meddelar det statliga affärsverket Svenska Kraftnät på onsdagen i ett pressmeddelande. – Det vi ser nu är att när vi som bäst behöver importera el finns den kanske inte att tillgå, säger Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska Kraftnät.

Nyheter Idag har tidigare rapporterat att Sverige går mot en elkris efter att den rödgröna regeringen stängt ner flera kärnkraftsreaktorer, trots flera varningar från från experter att elbrist riskerar uppstå.

Nu meddelar det statliga affärsverket Svenska Kraftnät att risken för roterande frånkoppling i vinter har ökat. Det är Svenska Kraftnät som har det övergripande ansvaret för att se till att elnätet fungerar. Om elen inte räcker till tvingas de ta beslut om att frånkoppla delar av landet, för att nå balans i nätet.

– Våra analyser visar för vissa möjliga scenarion att vi tydligt överstiger tillförlitlighetsnormen enligt europeisk lagstiftning vilket bekräftar situationens allvar. I klarspråk betyder det att i vinter när det är som kallast finns en reell risk att vi måste koppla bort elförbrukning i delar av södra Sverige, säger Ek.

Enligt Svenska Kraftnäts strategiska driftchef har Sverige nu gått från ”låg till reell risk”, vilket i praktiken innebär att en del elanvändare helt enkelt kan bli bortkopplade från nätet mitt i vintern.

Kan bli ännu värre om Miljöpartiet får som de vill

Enligt uträkningar som Svenska Kraftnät utfört uppskattas mellan 200 – 600 MW effekt behöva frånkopplas. Effektreserven om 562 MW räcker helt enkelt inte till.

Exempelvis ingår Karlshamnsverket, som bränner tjockolja, i effektreserven och bidrar som mest med 662 MW. Nyligen krävde Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi ett stopp av att använda effektreserven i Karlshamn.

Om Stenevi och Miljöpartiet får sin vilja igenom, vilket är sannolikt om vi får en rödgrön regering efter valet då MP kommer ingå regeringsunderlaget, kan alltså elbristen som mest passera 1100 MW i Sverige. Det motsvarar ungefär effekten av sex kommuner i Linköpings storlek.

Stöd svensk kärnkraft Byt elbolag

Är du trött på skenande elpriser och ökad risk för roterande frånkoppling? Vill du vända på utvecklingen som Miljöpartiet och den rödgröna regeringen skapat?

Nyheter Idag har ett systerbolag som heter Svensk Kärnkraft AB. På kärnkraft.se kan du byta elavtal och ge stöd åt kampen för nya kärnkraftverk och låga, stabila elpriser!

Klicka här för att byta elavtal till kärnkraft.se!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag