Svenska nazister på pro-Putinkonferens i Ryssland

Griffin, Voigt, Jacobsson och Fiore. Bilden är ett fotomontage. Wikipedia / Youtube
  • Måndag 23 mar 2015 2015-03-23
E-post 37

SANKT PETERSBURG I helgen samlades ultranationalister, neofascister och nynazister i ryska Sankt Petersburg för att bygga ideologiska broar och kritisera USA, EU och sionister i västvärlden.

Samtidigt som Vladimir Putin påstås slåss mot europeiska fascister i Ukraina och rusta mot desamma i Baltikum, träffades europeiska fascister i Sankt Petersburg för att gemensamt fördöma, just det, fascister i Europa.

– Jag tycker inte att det är nedsättande att bli kallad fascist, förklarade mötesdeltagaren Roberto Fiore enligt Wall Street Journal.

Arrangemanget Internationella ryska konservativa forumet gick av stapeln under gårdagen och ytterkantsorganisationer från hela Europa samlades för att, enligt arrangörerna själva, ena de nationella krafterna i Europa och Ryssland.

Som värd för arrangemanget stod Ryska nationella kulturcentret och en av dess organisatörer var Aleksei Zhuravlyov, partiledare för det högerextrema pro-Putinpartiet Rodina – ett parti som grundades av Rysslands förste vice premiärminister, Dmitrij Rogozin.

Svenskar sida vid sida med italienska neofascister med kopplingar till terrorism

Till mötet i Sankt Petersburg reste en mängd tunga namn inom den europeiska neofascistiska och nynazistiska rörelserna, bland annat den tyske europaparlamentarikern Udo Voigt, som i Bryssel representerar Tysklands Nationaldemokratiska parti. Ett parti som 2008 skapade internationella rubriker efter att de påstått att den nyvalda amerikanske presidenten Barack Obama hade som mål att krossa USA:s ”vita identitet”.

– Ett icke-vitt Amerika är en krigsförklaring mot alla de människor som tror att en organisk social order baserad på språk och kultur, historia och arv, är mänsklighetens själva essens, resonerade man då.

På plats i Rysslands näst största stad fanns även britten Nick Griffin och italienaren Roberto Fiore. Den förre har gjort sig känd som den före detta BNP-ledaren som kastades ut från sitt parti. Den senare skapade rubriker redan på 80-talet då han figurerade i utredningar efter bombdådet i Bologna, där den fascistiska terrororganisationen Nuclei Armati Revoluzionari detonerade en bomb som dödade 85 människor vid en tågstation. Under flykt undan myndigheterna i London bildade han partiet Forza Nuova, som inför Europaparlamentsvalet 2004 ingick i en neofascistisk koalition med Benito Mussolinis barnbarn Alessandra Mussolini.

2008 talade Fiore under det svenska identitära evenemanget Nordiska festivalen, tillsammans med bland annat Motgifts Jonas De Geer och Tomislav Sunic från det amerikanska vitmakt-partiet AFP. Fiore har även talat både en och två gånger under Svenskarnas partis egna evenemang, Vision Europa.

Svenskarnas parti och dess ledare, Stefan Jacobsson, fanns även själva på plats i Sankt Petersburg tillsammans med nynazistiska Svenska motståndsrörelsen. SvP deltog som en del av den ultranationalistiska paraplyorganisationen APF, där även de grekiska nynazisterna Gyllene gryning finns representerade.

Europeisk höger som pro-Putin

Flera av de ryssar som stämt in i kritikerstormen mot det påstått fascistiska Kiev deltog även under mötet. Enligt Svenska motståndsrörelsen själva ska soldater som strider för Ryssland i Ukraina ha varit närvarande och enligt den officiella deltagarlistan deltog även den självutnämnda ”utrikesministern” för Folkrepubliken Donetsk, Aleksandr Kofman tillsammans med namn såsom Yegor Kholmogorov och Stanislav Vorobyev, ryska politiker som vill se att hela östra Ukraina annekteras av Moskva, rapporterar RFERL. Med i lokalen fanns även representanter från den ryska organisationen Ryska Imperialistiska Rörelsen.

– Allt det som finns i Donbass är antirasism, och allt i Ukraina är fascism, berättade Aleksei Zhilov, som organiserar styrkor lojala till Putin i östra Ukraina.

Gemensamt för mötesdeltagarna är att de alla ser USA som den stora fienden och Ryssland som räddaren i nöden. Man ser ett Europa i fritt fall och menar att det enda som kan rädda oss nu är att helt enkelt vända på klacken och hänge oss till Vladimir Putin och Kreml istället.

– Min generations räddning är det storslagna ryska folket, förklarade den skotske abortmotståndaren Jim Dowson under sitt tal till mötesdeltagarna.

Skyller på USA och judarna

Hur fascistbegreppet definieras av deltagarna framgår inte på evenemangets hemsida, men Nick Griffin har i varje fall svårt att se sig själv som något annat än Europas frälsare.

– Ja, vi är radikala nationalister, och ja, det finns fascism – riktig fascism – i Europa just nu, och det är den fascism som finansieras av Europas Förenta Stater, av sionisterna, av Amerikas Förenta Stater, av sionistoligarkerna och av Europeiska unionen, och det är dödspatrullerna i Ukraina som dödar ryssar, sa Griffin enligt Ukraine Today.

Vurmen för Vladimir Putin syns också tydligt i det faktum att mötesdeltagarna skrev under en resolution där man stödjer den ryska annekteringen av Krim, samtidigt som man kräver att västvärlden ”slutar med att skapa antinationella marionettstater av fria stater.”, enligt EU Observer.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag