Svenskarna misstror politikerna

Statsminister Stefan Löfven Foto: Nyheter Idag.
  • Måndag 13 feb 2017 2017-02-13
E-post 408

SVERIGE Åtta av tio svenskar tycker att politikerna är avskärmade från folket och enbart intresserade av makt. Endast hälften tror att politikerna söker makt i syfte att lösa samhällsproblem.

I en undersökning från Novus, genomförd mellan 26 januari och 1 februari 2017, presenteras siffror som borde oroa Sveriges politiker. Novus visar att förtroendet för politiker är mycket lågt. Åtta av tio svenskar håller med om att politikerna blir allt mer avskärmade från väljarna.  Tre fjärdedelar av svenskarna håller med om att politikerna är mer intresserade av makten än att lösa de politiska problemen. Sex av tio svenskar håller inte med om att politikerna lyssnar till väljarna.

Även om förtroendet för politikerna är lågt hyser svenskarna ändå en tro till det politiska samtalet som ett verktyg för att lösa problem.

– De vill se konstruktiva lösningar på politiska problem och en handlingskraftig regering. Det börjar vi komma allt längre ifrån. Om det är verklighet eller inte är en annan sak, men det är så det uppfattas, säger Torbjörn Sjöström vd för Novus till Expressen måndagen 12 februari.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag