Svenske judiske komikern Aron Flam tar Pewdiepie i försvar: ”WSJ har medvetet tagit saker ur sitt sammanhang”

  • Söndag 26 feb 2017 2017-02-26
E-post

STOCKHOLM Felix Kjellberg, mer känd som ”pewdiepie”, är ingen antisemit. Det menar komikern Aron Flam som gjort en video till försvar för den hårt kritiserade Youtube-kändisen som kommit att anklagas för antisemitism. – Jag är en svensk judisk komiker. Som sådan har jag den heliga treenigheten när det kommer till att kommentera Pewdiepie, säger Flam i inledningen till sin video.

Den svenske Youtubekändisen Felix Kjellberg, som på internet är känd som ”Pewdiepie”, kom att hamna i blåsväder efter att ha skämtat om nazism och antisemitism. Mest uppmärksammat är att han betalat två killar i Indien att dansa i djungeln med en skylt där det står ”död åt alla judar”.

– Jag är ledsen, trodde inte att de skulle göra detta. Jag känner mig delvis ansvarig för detta, säger han i videon och fortsätter med att poängtera att han inte är en antisemit.

Efter det kom tidningen Wall Street Journal att göra en granskning av Pewdiepies Youtubekanal och de fann att han publicerat nio videoklipp med nazistiska bilder eller antisemitiska skämt. En av konsekvenserna i samband med kontroversen var att Disney bröt ett samarbete med Youtubekändisen.

Får stöd av svensk judisk komiker

Men alla är inte lika överens om att Kjellberg verkligen är en antisemit. Komikern Aron Flam, som själv har judisk bakgrund, menar att Wall Street Journal och andra kritiker inte förstår att det Kjellberg gör är en sorts humor, eller som Flam beskriver det, en hantering av ett ”kulturellt trauma”.

Nyheter Idag har talat med Flam som förklarar varför han bestämde sig för att göra en video till försvar av Kjellberg.

– Jag gjorde den här videon för att yttrandefriheten är hotad. Vi diskuterade det här i TSKNAS [podcasten Till Slut Kommer Någon Att Skratta, reds. anm.] och sen spelade jag in en video på engelska och lade upp den.

Men är det inte antisemitism som Pewdiepie ägnade sig åt?

– Jag tycker att det här är humor. Jag har sett tillräckligt många Youtubers för att veta hur han och andra i den yngre generationen använder Hitler. Det är jag och den äldre generationerna som gjort förintelsen till ett kulturellt trauma. Och det kanske det ska vara, vad vet jag? Men det här är deras sätt att hantera det här kulturella traumat.

Kan man skämta om precis vad som helst?

– Det kan man absolut, men inte hur som helst och inte i vilket sammanhang som helst. Men i det här fallet snackar vi om en av världens största Youtubers som har gjort det han gjort i över sex år. När man tittar på Pewdiepie inser man att det inte är seriös politisk analys, det är en självkanal eller en humorkanal.

Du menar att WSJ inte förstått honom på rätt sätt?

– Jag menar att WSJ medvetet har tagit saker ur sitt sammanhang. Om de hade tre reportrar som kollat igenom alla hans videos borde de förstått vilket sammanhang det var.

Har du fått några reaktioner efter din Youtubevideo till försvar för Pewdiepie?

– Det har varit väldigt mycket tittningar och mycket kommentarer. Någon har skrivit från Kanada och vill att jag ska komma dit och uppträda. Det har nog med den videon att göra, det är första gången jag hör något från Kanada.

Har Pewdiepie sett videon?

– Inte vad jag vet.

Har Pewdiepie behandlats rättvist?
2167 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag