Svenskt raseri mot utrikesministern: ”Katastrofen Wallström”

Nu möter Wallström kritik på ledarplats i flera svenska tidningar. Foto: Faksimil nwt.se / Wikimedia Commons
  • Tisdag 8 Dec 2015 2015-12-08
E-post 736

SVERIGE De senaste dagarnas turbulens med utrikesminister Margot Wallström har väckt kraftiga reaktioner internationellt. Nu möter ministern svidande kritik från svenska ledarsidor. ”Om hon får hållas i tre år till kan vi bara bäva efter vilka ytterligare skador hon kan ställa till med”, skriver NWT i en ledare.

Det började med en debatt i riksdagens plenisal om situationen mellan Israel och Palestina. När utrikesminister Margot Wallström skulle adressera de knivdåd som drabbat israeliska medborgare den senaste tiden, kommenterade hon israels respons på dåden med orden ”utomrättsliga avrättningar”.

Uttalandet väckte mycket stark kritik från Israel och kom att bli en snackis internationellt. När Wallström senare skulle förklara sig menade hon att Israel ”medvetet missförstår”, ett uttalande som väckt än mer kritik. Nu möter Wallström hård kritik även från svenska ledarsidor. I Nya Wermlands-Tidningen publiceras en ledare som inte köper hennes förklaring om att Israel missförstår.

”Men det finns inget att missförstå. För den som ser debatten i riksdagen är det fullkomligt klart vad det handlar om”, skriver NWT och citerar exakt vad Wallström faktiskt sade.

Även PM NilssonDagens Industri adresserar liknande kritik mot utrikesministern. Även han adresserar uttalandet om att Israel skulle missförstå vad Sveriges utrikesminister egentligen menade.

”Wallström skulle ha kunnat backa, be om ursäkt och komplettera sitt resonemang. I stället kom hon med nya anklagelser om att Israels regering ’medvetet missförstår’. Det är att söka ytterligare konflikt. Vill Sverige det?”, frågar Nilsson retoriskt i en ledare.

Det är inte första gången Wallström möter hård kritik från Israel i sin roll som utrikesminister. Situationen har varit ansträngd ända sedan den nya regeringen beslutade att Sverige ska erkänna Palestina som en stat. Wallström har även mött hård kritik för ett uttalande där hon kopplade terrordåden i Paris med konflikten mellan Israel och Palestina.

Det finns ett mönster i Wallströms uttalanden mot Israel som inte bara kan förklaras med en ovanlig och odiplomatisk klantighet. Hon tycker uppenbarligen inte om landet och har ringa förståelse för dess utsatta situation som Mellanösterns enda demokrati”, konstaterar NWT som i sin rubriksättning i ledartexten menar att Wallström är en katastrof som utrikesminister.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag