Sverige bidrar till ny kärnkraft – i Ukraina

Bild: Westinghouse/Twitter
  • Lördag 11 jun 2022 2022-06-11
E-post 614

Ukraina har invaderats av Ryssland och utkämpar just nu ett av de mest omfattande krig som världen upplevt sedan andra världskriget. Men trots det satsar Ukraina på att bygga ut ny kärnkraft, rapporterar World Nuclear News. Och det krigsdrabbade landet får hjälp från Sverige. 

Det handlar om ett tidigare avtal om att bygga fem nya kärnkraftsreaktorer i landet, som har utökats till nio. Man ska också sluta använda ryskt kärnbränsle, som kommer ersättas med kärnbränsle som produceras i en fabrik i Västerås i Sverige.

Läs även: M vill satsa 400 miljarder på ny kärnkraft – ska räcka till 10 nya reaktorer

Det handlar om en fabrik som ägs av det amerikanska företaget Westinghouse, som tillsammans med det statliga ukrainska företaget Energoatom ska bygga de nya reaktorerna och förse dem med bränsle.

Sveriges engagemang i planerna underströks av att Sveriges ambassadör i Ukraina Tobias Thyberg medverkade vid mötet på kärnkraftverket i Khmelnitsky i Ukraina där avtalet undertecknades.

Närvarande på mötet var också Ukrainas energiminister Herman Halushchenko, Westinghouses VD Patrick Fragmnan och Energoatoms President Petro Kotin.

– Även under denna utmanande tid fortsätter vi att aktivt arbeta med Westinghouse, vår strategiska partner. Vi kommer utöka vårt samarbete och är säkra på att vi tillsammans inte bara kommer skriva ett nytt kapitel i Ukrainas kärnkraftshistoria, utan också göra ett viktigt bidrag till Europas energi-oberoende, säger Kotin i ett uttalande.

Läs även: Energiminister Farmanbar (S) totalsågas efter SR-intervju om kärnkraft: ”Skrämmande inkompetens”

Läs även: Wallenberg kräver mer kärnkraft – förnybart ”räcker inte”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag