Sverige ”extremt” – har haft 116 granatattacker på åtta år

  • Tisdag 11 Dec 2018 2018-12-11
E-post 226

SVERIGE Antalet granatexplosioner har ökat kraftigt i Sverige under de senaste åtta åren. Det visar en ny studie som SVT Nyheter rapporterar om, men forskarna har ingen aning om vad ökningen beror på.

2011 skedde två granatattacker i Sverige – att jämföra med rekordåret 2016 då 39 granater detonerade. Sedan dess har antalet minskat – 2017 skedde 21 granatattacker och fram till den 5 december i år har 18 granater detonerat, men antalet är ändå relativt högt.

– Användningen av handgranater har gått ner under 2017 och 2018, men fortfarande har vi ganska hög grad av handgranatsattacker jämfört med andra länder som Danmark, Norge och Tyskland, säger Amir Rostami, kriminolog vid Institutet för framtidsstudier och en av de forskare som har tagit fram siffrorna.

De senaste åtta åren har sammanlagt 116 granatexplosioner skett. Vad det beror på vet dock inte Amir Rostami och hans kollegor.

– Varför det ökar så pass kraftigt och varför Sverige sticker ut är frågor som vi inte kan svara på, säger han till SVT Nyheter.

De 116 granatincidenterna har lett till två dödsfall och nio skadade. En som kommenterar siffrorna är kriminalkommissarie Gunnar Appelgren, expert på gängkriminalitet.

– Det är extremt i ett land som inte befinner sig i krig, säger han till SVT Nyheter.

Som ett svar på det höga antalet granatattacker har SVT publicerat en informationsfilm om hur stor skada en handgranat kan göra. ”När du kastar en granat har du ett riskområde på ungefär 300 meter”, berättar public service-kanalen.

Läs även: ”Ni måste sansa er”: Polisens uppmaning till kriminella efter handgranatsattacken

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag