”Sverige håller på att bli ett av Europas farligaste länder”

Henrik Vinge. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 16 sep 2020 2020-09-16
E-post 2477

SVERIGE Sverigedemokraterna föreslår en ny sorts poliser med kortare utbildning för att på så sätt få ut fler poliser i yttre tjänst. Behovet är akut, menar SD:s gruppledare i riksdagen Henrik Vinge.
– Sverige håller på att bli ett av Europas farligaste länder, säger han till SR.

Polistidningen visade nyligen att andelen poliser i yttre tjänst har sjunkit under de senaste åren. Detta samtidigt som befolkningen har växt och gängkriminaliteten har blivit alltmer brutal.

Läs mer: Andelen poliser i yttre tjänst har sjunkit

– Läget är akut. Sverige håller på att bli ett av Europas farligaste länder. Det finns för många brottslingar och det finns för få poliser, och nu ser vi dessutom att antalet poliser i yttre tjänst minskar, säger Henrik Vinge till radion.

För att råda bot på problemet och öka polistätheten vill SD bland annat införa en ny sorts polis med kortare utbildning. Dessa ska ha ”ändamålsenlig beväpning” och främst ägna sig åt ingripande- och ordningsinsatser.

– Vi behöver se över alternativa möjligheter, och då tycker vi att man ska utreda ett slags snabbspår för människor som har arbetat som exempelvis ordningsvakter eller som har haft vissa befogenheter inom Försvarsmakten, som då skulle kunna få tjänst som en sorts assisterande poliser, säger Vinge.

Han får frågan om inte detta skulle skapa en sorts ”b-lag” hos polisen.

– Det finns sådana faktorer som man behöver beakta, och det ska man också göra när man utreder det här. Men läget är ju just nu så akut att prioriteringen som vi gör, det måste vara att stoppa våldet och att upprätthålla lag och ordning, svarar Vinge.

Sågas av Polisförbundet

Förslaget får kritik av Polisförbundets ordförande Lena Nitz, som menar att det skulle innebära en säkerhetsrisk. Men förslaget är i linje med vad polisen Fredrik Kärrholm, som nyligen kommit ut med boken Gangstervåld, tagit upp som en lösning på polisbristen.

I en intervju för Axess pratar han om möjligheten att införa en sorts ordningspolis med lägre utbildningskrav.

– I många andra länder är polisen organiserad på det sättet att du har en polis med lägre grad som inte har lika mycket befogenheter och fungerar lite mer som ordningsvakter gör i Sverige. Skillnaden är att de är anställda av staten och satta att tjäna medborgarna, säger Kärrholm.

– Att göra det här är ett kostnadseffektivt sätt att få fler poliser, ett sätt att snabbt få fler poliser, vilket möjliggör att vi kan ha fler fotpatrullerande poliser som definitivt skulle ha en trygghetsskapande effekt men också i många områden kraftigt minska brottsligheten.

Läs även: Brott och störningar på de flesta simhallar och bibliotek

Läs även: 2 700 dömda brottslingar går fria i väntan på fängelseplats

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag