Sverige lägger 140 miljoner på coronakamp i u-länder – beredd satsa ännu mer

Foto: Riksdagen
  • Torsdag 9 apr 2020 2020-04-09
E-post 6291

SVERIGE Regeringen tänker lägga 140 miljoner kronor utöver ordinarie bistånd på coronabekämpning i u-länder. Samtidigt öppnar man för ytterligare insatser framöver, rapporterar Sveriges Radio.

Sedan tidigare har det stått klart att Sverige ska skjuta till 100 miljoner kronor till FN med syftet att bekämpa coronaviruset i fattiga länder.

På onsdagen rapporterade Sveriges Radio att det handlar om sammanlagt 140 miljoner kronor utöver ordinarie bistånd som ska gå till andra länders coronabekämpning.

Peter Eriksson (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete, oroar sig för att fattiga människor ”glöms bort” när rikare länder har sin egen kris att hantera på hemmaplan.

– Det finns en betydande risk att vi har så stora problem att vi inte orkar med att se att det kanske är ännu värre i andra länder, säger han till radion.

Samtidigt öppnar Eriksson för att ännu mer biståndspengar kan vara på väg.

– Jag kan inte säga något datum i dag och inte några summor heller för ytterligare insatser, men vi är beredda att göra det.

Sverigedemokraterna har tidigare kritiserat regeringen och menat att biståndspengarna i stället borde gå till att rädda svenska liv och jobb. Peter Eriksson svarade då att partiets retorik ”närmar sig människosläktets grottstadie”.

Läs även: Centerpartisters krav: Sverige måste ta emot migranter från coronadrabbade flyktingläger

Läs även: Morgans (S) nya plan: Fildelning ska kunna straffas lika hårt som våldtäkt

Nu behöver vi din hjälp

Tycker du att det i dessa dagar behövs ett alternativ till public service och de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag