Sverige ofta i centrum för europeiska terrorutredningar

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 11 okt 2018 2018-10-11
E-post 71

SVERIGE Utredningar om terrordåd i Europa involverar allt oftare svensk polis och svenska åklagare. Sedan 2015 har mängden information som begärs ut av andra länder om terrorister som bor i Sverige ökat.

Sverige har sedan 2015 figurerat i flera utredningar gällande misstänkt terrorism i andra länder. Det är oftare än tidigare och utvecklingen har lett till ett ökat samarbete mellan åklagare i Sverige och resten av Europa via myndigheten Eurojust, uppger Nyhetsbyrån.

Osama Krayem är svensk medborgare från Rosengård i Malmö och sitter för närvarande häktad i Frankrike misstänkt för inblandning i blodiga terrordåd i Paris och Bryssel. Krayem är delaktig i en av ett 40-tal utredningar om terrordåd i Europa där Sverige figurerar sedan 2015.

Mohamed Aziz har tidigare bott en längre tid i Märsta, är skriven i Sverige och gift med en svensk kvinna. Han sköts till döds i samband med ett tillslag mot misstänkta terrorister inblandade i terroristattentat i Paris.

Sedan 2015 har utbytet av information mellan svensk och europeisk polis ökat markant och ett brett informationsutbyte sker nu i organisationen Eurojust. Eurojust är de europeiska åklagarmyndigheternas samarbetsorganisation och har sitt högkvarter i Haag i Nederländerna.

Den typen av information som begärs ut från Sverige brukar handla om enskilda personer som bor i Sverige eller har bott i landet, samt ekonomiska transaktioner till misstänkta terrorister från personer i Sverige.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag